Jövő nyáron kivonják az amerikai erősítést Irakból

Vágólapra másolva!
Egy éven belül hazahívja az idei csapaterősítés során Irakba küldött dandárokat az USA. Ezt az Irakban állomásozó amerikai erők második számú parancsnoka közölte. Raymond Odierno tábornok szerint addig is fokozzák a szélsőségesek elleni akciókat.
Vágólapra másolva!

A Pentagon azt tervezi, hogy jövő augusztusig kivonja Irakból az összes olyan katonát, akit az idei csapaterősítési akció keretében vezényeltek az arab államba - közölte Raymond Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai haderő második számú parancsnoka pénteken egy washingtoni videokonferencián Bagdadból. A csapatkivonás arra az öt dandárra vonatkozik, amely idén január és június között érkezett meg Irakba. Hazavezénylésükre a katonák 15 hónapos kiküldetésének lejártával fog sor kerülni.

Odierno szerint a jelenlegi terv az, hogy ezeket az egységeket végleg hazarendelik, de a biztonsági helyzet úgy is alakulhat, hogy némely csapategységek helyett újakat kell küldeni.

A tábornok emellett közölte, az amerikai haderő gyors támadásokat hajt végre az elkövetkező hetekben az al-Kaida terrorszervezet olyan erői és más szélsőséges csoportok ellen, amelyek eddig el tudták kerülni a biztonsági műveleteket. Odierno szerint a szövetségesek az utóbbi hónapokban több területet visszafoglaltak a szélsőségesektől a nagyobb városokban, de az ország távoli szögleteiben még mindig bujkálnak. A szélsőségesek a rájuk nehezedő folyamatos nyomás, továbbá vezetőik megfogyatkozása miatt sok településről kiszorultak, és új helyeket keresnek, ahol támadhatnak. "Agresszív módon folytatjuk a csökkenő befolyási területeik elleni támadásokat" - mondta.

David Petraeus tábornok, az amerikai haderő főparancsnoka szeptemberben tesz összefoglaló jelentést a folyamatban levő bagdadi biztonsági tervről George Bush elnöknek, a kongresszusnak és az amerikai közvéleménynek. A Fehér Ház a nyár elején jelezte, hogy az amerikai katonai jelenlét Irakban még akár évtizedekig tarthat. A Bush által meghirdetett csapaterősítés keretében mintegy 30 ezer katonával bővült az Irakban harcoló amerikai katonák létszáma, amely jelenleg mintegy 160 ezer főre tehető.