Egy éven belül hazahívja az idei csapaterősítés során Irakba küldött dandárokat az USA. Ezt az Irakban állomásozó amerikai erők második számú parancsnoka közölte. Raymond Odierno tábornok szerint addig is fokozzák a szélsőségesek elleni akciókat.

A Pentagon azt tervezi, hogy jövő augusztusig kivonja Irakból az összes olyan katonát, akit az idei csapaterősítési akció keretében vezényeltek az arab államba - közölte Raymond Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai haderő második számú parancsnoka pénteken egy washingtoni videokonferencián Bagdadból. A csapatkivonás arra az öt dandárra vonatkozik, amely idén január és június között érkezett meg Irakba. Hazavezénylésükre a katonák 15 hónapos kiküldetésének lejártával fog sor kerülni.

Odierno szerint a jelenlegi terv az, hogy ezeket az egységeket végleg hazarendelik, de a biztonsági helyzet úgy is alakulhat, hogy némely csapategységek helyett újakat kell küldeni.

A tábornok emellett közölte, az amerikai haderő gyors támadásokat hajt végre az elkövetkező hetekben az al-Kaida terrorszervezet olyan erői és más szélsőséges csoportok ellen, amelyek eddig el tudták kerülni a biztonsági műveleteket. Odierno szerint a szövetségesek az utóbbi hónapokban több területet visszafoglaltak a szélsőségesektől a nagyobb városokban, de az ország távoli szögleteiben még mindig bujkálnak. A szélsőségesek a rájuk nehezedő folyamatos nyomás, továbbá vezetőik megfogyatkozása miatt sok településről kiszorultak, és új helyeket keresnek, ahol támadhatnak. "Agresszív módon folytatjuk a csökkenő befolyási területeik elleni támadásokat" - mondta.

David Petraeus tábornok, az amerikai haderő főparancsnoka szeptemberben tesz összefoglaló jelentést a folyamatban levő bagdadi biztonsági tervről George Bush elnöknek, a kongresszusnak és az amerikai közvéleménynek. A Fehér Ház a nyár elején jelezte, hogy az amerikai katonai jelenlét Irakban még akár évtizedekig tarthat. A Bush által meghirdetett csapaterősítés keretében mintegy 30 ezer katonával bővült az Irakban harcoló amerikai katonák létszáma, amely jelenleg mintegy 160 ezer főre tehető.