Több mint száz románt utasítottak ki az olaszok

2007.11.18. 17:56

Két hét alatt 117 román állapolgárt utasítottak ki az olasz hatóságok, miután két hete rendeletet hozak a veszélyesnek minősülő uniós állampolgárok kitoloncolásáról.

Összesen 117 román állampolgár kiutasítását rendelték el az olasz hatóságok két hét alatt, amióta az olasz kormány rendeletet hozott a társadalomra veszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről. A 117 román állampolgárból többen már elhagyták az országot, mások a hazatelepítésükre várnak, ismét másokat befogadó központokban helyeztek el - írta a Corriere della Sera. "Módszeresen és szabályosan járunk el. Azoknak a személynek a kiutasítását tekintjük elsődlegesnek, akik korábban súlyos bűncselekményt követtek el, tehát veszélyt jelentenek - idéázte a lap az északnyugat-olaszországi Genova prefektusát, ahonnan húsz embert utasítottak ki.

A számok jóval alatta maradnak annak, amire a hatóságok a rendelet meghozásakor számítottak: a rendőrség 1500 külföldi kiutasításával számolt csak a fővárosból, Franco Frattini, az Európai Bizottság bevándorlási biztosa, a Berlusconi-kormány volt minisztere pedig legkevesebb 4000-5000 kiutasításról beszélt.

A heves vitát kiváltó jogszabályt azután fogadták el, hogy október végén megtámadtak, megvertek és feltehetően meg is erőszakoltak egy 47 éves nőt, aki belehalt sérüléseibe. Róma egyik külvárosában találtak rá eszméletlenül, félmeztelenül, sárral borítva egy árokban fekve, egy olyan környéken, ahol számos romániai bevándorló él. A bűncselekmény elkövetésének gyanújával egy 24 éves román férfit tartóztattak le. Hivatalos adatok szerint Olaszországban 342 ezer román állampolgár él, de a Caritas katolikus segélyszervezet 556 ezerre becsüli számukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK