A katolikus hitre tért át pénteken Tony Blair egykori brit kormányfő. Blairnek katolikus a felesége, és ebben a hitben nevelkednek a gyerekei is. Kormányfőként azért nem válthatott vallást, mert az ellehetetlenítette volna az északír rendezést.

Áttért a katolikus hitre Tony Blair - jelentette be szombaton a volt brit kormányfő szóvivője, aki közölte: a hivatalos egyházi aktus péntek este történt.

A tisztségéről tíz év után júniusban leköszönt Blair felesége, a sztárügyvéd Cherie Booth katolikus, és a házaspár négy gyermeke is ebben a hitben nevelkedik. Az utóbbi években Tony Blair is rendszeresen elkísérte családját katolikus misékre, és a sajtóban is tönbbször felmerült, hogy maga is áttérni készül.

A találgatásokat erősítette, hogy Blairt többször látták családja nélkül is a londoni Westminster katedrálisban, a római katolikus egyház angliai főtemplomában. Tony Blair áttérési szándékát azonban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal mindaddig tagadta, amíg a politikus hivatalban volt.

Ennek oka, hogy Blair áttérése következményekkel járt volna például az észak-írországi rendezésre. Az áttérés bizalmi válságot okozott volna a koronahű északír protestáns közösségen belül, amely egyébként is azzal vádolta Londont, hogy túl sok engedményt tett a brit fennhatóság ellen küzdő katolikusoknak.

Mióta Blair június végén távozott posztjáról, belpolitikai meggondolások már nem hátráltatták áttérését. Tony Blair már néhány nappal hivatalos lemondása előtt elutazott a Vatikánba, ahol fogadta őt a pápa. Londoni sajtóértesülések szerint az utazás célja is az áttérés előkészítése volt.