A belügyminiszter társaságában vadászgatott karácsonyelőtt Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornok, a helyett, hogy házi őrizetben várta volna hágai perének kezdetét. A háborús bűnökkel vádolt Markac korábban önként jelentkezett a Nemzetközi Törvényszék előtt, ezért csak házi őrizetbe helyezték. A vadászaton készült fotók megjelenése után azonban visszavitetik Hágába, a törvényszék fogdájába.

A hágai Nemzetközi Törvényszék elrendelte egy nyugalmazott horvát tábornok, Mladen Markac őrizetbe vételét, s átszállítását a  törvényszék fogdájába, az illető ugyanis megszegte feltételes szabadlábra helyezésének szabályait, s elment vadászni.

A jugoszláviai háborús bűnökkel foglalkozó testület még évekkel korábban azzal vádolta meg Markacot, hogy 1995-ben háborús bűnöket követett el szerb polgári személyek ellen a Vihar hadművelet során, amelyet az akkoriban szakadár szerbek ellenőrizte Krajina - a Knin városa körüli térség - visszaszerzésére indítottak a horvát erők.

Markac 2004-ben önként Hágába ment, ennek fejében pedig a törvényszék engedélyezte, hogy visszatérhessen hazájába, és ott lényegében házi őrizetben várhassa meg pere - most úgy tűnik, 2008-ben esedékes - kezdetét. A kedvezménynek azonban az volt az egyik feltétele, hogy minden esetben előzetesen engedélyt kérjen, ha el akarja hagyni lakóhelyét.

Márpedig a horvát sajtóban csütörtökön olyan fotók jelentek meg, amelyeken az egykori tábornok néhány nappal karácsony előtt éppen vadászaton van, ráadásul Ivica Kirin belügyminiszter társaságában - miközben éppen a rendőrségnek kellett volna felügyelnie arra, hogy Markac ne sérthesse meg a házi őrizet szabályait. A hágai Nemzetközi Törvényszék közleménye fel is hánytorgatja, hogy Horvátország nem tájékoztatta a testületet a szabályok megsértéséről. Egyben kérte a zágrábi vezetést: még vasárnap szállítsák át a tábornokot Hágába.