Blokáddal semlegesítik a kenyai ellenzéket

Vágólapra másolva!
A kenyai rendőrség péntek reggel lezárta a fővárosba vezető utakat, hogy így tartsa távol az ellenzéki tüntetőket. A Nairobi nyomornegyedeiből kiáramló tömeg azonban péntek délelőtt a belvárosban összetűzésbe keveredett a hatóságokkal - közölte a magyar főkonzul, aki szombaton Mombasába utazik, hogy találkozzon a magyar turistákkal. A Külügyminisztérium eközben óva int a Kenyába utazástól.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki tüntetés hatására péntek hajnalban több ezer rendőr vonta blokád alá a kenyai fővárosba vezető utakat - írja a BBC. Az ellenzékiek ugyanakkor kijelentették, továbbra is nyomást kívánnak gyakorolni az újraválasztott Mwai Kibaki elnökre, ezért nem állnak el a tüntetésektől.

Változó közhangulat

"Az egész ország lángba borul!" - mondta ez egyik kenyai tüntető, aki új választások kiírását követelte. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor a csütörtöki felfokozott hangulat péntekre csökkent, a fővárosba érkező ellenzékiek nem próbáltak meg átjutni a rendőri kordonokon. A kenyai magyar nagykövetség közlése szerint azonban pénteken délelőtt a nyomornegyedekből áramló tömegből kivált csoportok összetűzésbe keveredtek a rohamrendőrökkel Nairobi belvárosában.

Csökken a Kenyában tartózkodó magyar turisták száma

A magyar nagykövetség munkatársa, Kocsis András az [origo] kérdésére válaszolva elmondta, hogy csütörtök délután 162 magyar állampolgár hagyta el az afrikai országot és 19 fő érkezett charter járattal a mombasai repülőtérre. A csütörtökön elutazók többségének lejárt a foglalása, ám néhányan a kialakult helyzet miatt egy-két nappal korábban hagyták el Kenyát. "Pénteken újabb 35 magyar állampolgár indul haza, míg új érkezők nem lesznek" - mondta Kocsis, így szombatra összesen 237-en maradnak az országban.

A Külügyminisztérium óva int

Annak ellenére, hogy a zavargások egyelőre nem érintik a turistaövezeteket, a magyar Külügyminisztérium a kiszámíthatatlan körülmények miatt nem Kenyát a "nem javasolt utazási célországok és térségek" kategóriába sorolta. A főkonzul elmondta, hogy közvetlen nyomást nem gyakorolhatnak a magyar utazási irodákra, ezért közleményben kérnek mindenkit az utazás elhalasztására.

A kenyai fővárosban jelenleg hét magyar állampolgár tartózkodik, akikkel a nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart, és szerintük mindnyájan jól vannak. A főkonzul szombaton Mombasába utazik, hogy találkozzon a magyar turistákkal, akik közül eddig senkit sem ért bántódás.

Forrás: EPA
Tájkép csata után

A kenyai rendőrség csütörtökön vízágyúval és könnygázzal oszlatott fel egy ellenzéki tüntetést, amelyet Raila Odinga, az ellenzék vezetője szervezett tiltakozásul az ellen, hogy vitatott körülmények között tartotta meg posztját Mwai Kibaki elnök a december 27-i választás után. A kenyai legfelsőbb ügyész a tüntetést követően független vizsgálatot rendelt el a választás tisztaságával kapcsolatban - írta a BBC. Az Egyesült Államok és az EU együttműködésre szólította fel az ellenzéket és az elnököt.

A norvég menekültügyi hivatal jelentése szerint a választások óta kitört zavargásoknak eddig több mint 300 halottja és közel 100 ezer menekültje van, akik közül közel 7000 fő a szomszédos Ugandába menekült - írta a The Times.