Ismét tüntetések voltak Tibetben

Vágólapra másolva!
Ismét tüntetések voltak a tibeti fővárosban az emigráns kormány, és a dalai láma értesülései szerint. A kínai hatóságok állítólag több kolostort is lezártak.
Vágólapra másolva!

A kínai biztonsági erők szombaton lezárták Lhásza több körzetét, miután hírek szerint ismét nagyobb tüntetések voltak a tibeti fővárosban, hetekkel a várost megrázó véres kormányellenes zavargások után.

Az indiai Dharamszalában székelő tibeti emigráns kormány internetes oldalán azt közölte: tüntetés volt helyi idő szerint 14 óra tájban (közép-európai idő szerint 7 órakor) a Ramoche kolostor előtt. Volt egy másik tüntetés a Jokhang kolostor mellett is, ahol gyorsan több ezren összegyűltek - áll a közleményben. A dalai láma, a tibeti nép szellemi vezetője szintén megerősítette, hogy lhászai tüntetésekről kapott híreket.

A londoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért Szervezet szerint a kínai hatóságok lezárták a Jokhang és Ramoche kolostorokat. A tüntetések egybeestek külföldi diplomaták szigorúan ellenőrzött látogatásával Tibetben. Mint az egyik pekingi nyugati nagykövetségről közölték, Kína tizenkét ország diplomatáinak ajánlotta fel, hogy részt vehetnek a tibeti körúton, de két ország ezt visszautasította.

Amikor néhány napja egy maroknyi kiválasztott újságírót elvezettek a tibeti főváros egyes részeibe, harminc tibeti szerzetesnek sikerült a közelükbe férkőzniük, és hangot adniuk a kínai kormány elleni tiltakozásuknak.