Timosenko szerint nem lesz előre hozott választás

Vágólapra másolva!
Az ukrán miniszterelnök szerint nem lesz előre hozott választás idén Ukrajnában, hiába jelentette be a szavazás kiírását az államfő szerdán. Julija Timosenko kormányfő szerint alkotmányellenes volt az elnök rendelete.
Vágólapra másolva!

Julija Timosenko ukrán miniszterelnök alkotmányellenesnek nevezte pénteken az államfő rendeletét az előre hozott választás megtartásáról, és azt mondta: Ukrajnában nem lesz idő előtti szavazás. Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán feloszlatta a parlamentet, és ekkor jelentette be, hogy előre hozott választásokat ír ki. Sztepan Havris, az ukrán nemzetbiztonsági tanács helyettes titkára közölte, hogy december 7-én tartják meg a választást.

Timosenko tévényilatkozatában azzal indokolta az előre hozott választás elmaradását, hogy a költségvetésben nincs rá pénz. Szerinte idén nem lehet megteremteni a feltételeket a választás lebonyolításához, mert az elektronikus választási jegyzék sem készült el, és a képviselőke sem akarnak újabb választást. A kormányfő azt mondta: ha feloszlik a parlament, legkorábban márciusban lesz új törvényhozása az országnak, ami azt jelenti, hogy Ukrajna költségvetés nélkül marad, és nem lesz pénzügyi fedezete sem a béreknek, sem a nyugdíjaknak, sem a fejlesztési programoknak.

Timosenko pártja jogi úton támadta meg az elnöki rendeletet, de az Ukrajinszka Pravda című internetes hírportál szerint Viktor Juscsenko államfő pénteken már fel is mentette tisztségéből az ügyben eljáró a kijevi bírát.

Timosenko beszédében azt is megemlítette, hogy az elnöki rendelet 911-es számon fut, és ugyanez a hívószáma az amerikai mentőszolgálatnak. A jelképes 911-es szám Timosenko szerint az országot fenyegető esetleges bajra, sőt halálra is figyelmeztethet.

Timosenkóval szemben Viktor Janukovics, az oroszbarát Régiók Pártjának elnöke, volt kormányfő pénteken azt mondta, hogy szerinte csakis előre hozott választás vethet véget az országban uralkodó káosznak.