Az ETA fővezérét fogták el hétfőn

Vágólapra másolva!
A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorista szervezet legfőbb vezetője volt a hétfőn elfogott Mikel de Garikoitz Aspiazu - jelentette be a spanyol belügyminiszter. A korábbi beszámolók még csak az ETA katonai parancsnokaként emlegették a férfit.
Vágólapra másolva!

Nem csak a katonai parancsnoka, hanem a legfőbb vezetője volt a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezetnek az a férfi, akit hétfőn fogtak el Franciaországban - közölte szerdán a spanyol belügyminisztérium.

Mikel de Garikoitz Aspiazu (Txeroki) volt ténylegesen a szervezet fő figurája - mondta Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter egy szerdai rádióinterjúban. Ő irányította az ETA átfogó stratégiáját és a terrorista akciókat. A szervezetnek hosszú időn át két külön embere volt a katonai és a stratégiai vezetésre, de a 35 éves Mikel de Garikoitz Aspiazu egy személyben töltötte be mind a két pozíciót - írja a CNN. Aspiazu azután lett fővezér, hogy tavaly májusban szintén Franciaországban letartóztatták a Thierry néven ismert Francisco Javier Lopez Penát.

A belügyminiszter közölte: a spanyol biztonsági erők a legmagasabb fokú készültségben vannak, hogy megelőzzék a várható megtorló támadásokat. A Cadena Ser rádióban a miniszter azt mondta: "bár nem szeretne arra célozni, hogy ezzel vége a terrorista szervezetnek, Txeroki letartóztatásával történni fog valami". A politikus szerint Aspiazu volt az, aki utasítást adott a gyilkosságokra, politikai súlya volt a szervezetben, és "ennek biztos, hogy következményei lesznek".

A letartóztatás körülményeit is ismertette Pérez Rubalcaba: a terrorista elemi hibát vétett, olyan hamis rendszámot használt a gépkocsiján, amely nem illett ahhoz az új modellhez. Aspiazut Lourdes-tól harminc kilométerre, egy üdülőfaluban fogták el. Vele együtt letartóztattak egy nőt is, akit azzal gyanúsítanak, hogy szintén tagja az ETA-nak, és Aspiazu hírvivője volt.

Mikor arról kérdezték, ki léphet Aspiazu helyébe az ETA élén, a belügyminiszter csak annyit mondott: a biztonsági szolgálatoknak elég információjuk van a szervezet vezetőségéről.