Csak a vallásosoknak nem kellett Obama

Vágólapra másolva!
A BBC összegzése szerint Barack Obama három fő tényezőnek köszönheti győzelmét az amerikai elnökválasztáson: a fiatal szavazóknak, az újonnan voksolóknak és az afroamerikai választóknak.
Vágólapra másolva!

John McCain három szavazócsoportban tett szert jelentősebb előnyre: a férfiak, az idősebb szavazók és az úgynevezett evangéliumi keresztények körében. Ugyanakkor előnye az előző két csoportban nem olyan meggyőző, mint amilyen George W. Bushé volt 2004-ben.

A legfrissebb National Election (országos választás) exit-poll alapján megállapítható, hogy Barack Obamának sikerült mozgósítania kulcsfontosságú szavazóit. A legfontosabb téma a gazdaság volt, márpedig az e témával foglalkozók többsége Obamát támogatta. A National Election Exit Poll 10 500 ember megkérdezésével készült az AP és a nagy amerikai tévécsatornák megrendelésére.

Fiatalok és új szavazók

A fiatalok és az új szavazók körében Obama a BBC szerint soha nem látott többséget épített ki. A 30 év alattiak körében 66 százalékos a támogatottsága, ellenfelének 32 százalékával szemben. Ez az előző választásokhoz képest szembetűnő különbség.

Az első alkalommal szavazók között még meggyőzőbb volt Obama fölénye: 71:29-re nyerte el ennek a választói rétegnek a szimpátiáját. Ez messze jobb eredmény John Kerry 2004-es teljesítményénél, amikor az először szavazók 53:46 arányban választották őt.

McCain csak csekély mértékben tudott ezzel szemben a 65 év felettiek körében győzni, akik a BBC szerint a nyugdíjuk miatt aggódnak mostanában.

Obama csökkentette a republikánus előnyt a fehér szavazóknál

A nem fehér szavazók közül a BBC szerint az afroamerikaiakat soha nem látott mértékben mobilizálta Obama. Bár ők már korábban is erősen a demokrata oldalt támogatták. Barack Obama a feketeszavazatok 96 százalékát nyerte el, míg McCain 3 százalékot gyűjtött be tőlük.

A latinszavazatokat szintén nagy előnnyel söpörte be Obama, jóllehet Bush elnök ezt a csoportot részben a republikánus táborba terelte. A demokraták most 67:31-re nyertek a spanyolajkúak között. Ez a valaha volt legjobb eredmény.

A fehér szavazók 53:45 arányban McCaint választották a BBC szerint, de Obama a fehérek közti republikánus előnyt 5 százalékkal csökkentette.

Javított a nőknél Obama

Ami a nőket illeti, Obama javította a demokraták hagyományosan erős teljesítményét, miközben a férfiak között majdnem döntetlenre hozta a 2004-ben egyértelműen elvesztett "meccset". A női szavazatok 57 százalékát tudhatta most a magáénak Obama, miközben John Kerry 2004-ben 51 százalékot szerzett. A 2004-es 55:45-ös Bush-győzelmet a férfiak körében gyakorlatilag kisimította most Obama.

Az egyetlen jelentősen republikánus oldalra hajló társadalmi csoport az evangéliumi keresztényeké. A választók negyedét kitevő réteget McCain 3:1 arányban hozta a republikánusoknak, és ebben segített Sarah Palin alaszkai kormányzó alelnökjelöltként való felléptetése is.

Palin visszahúzta McCaint

Ugyanakkor Palin összességében inkább visszahúzta McCaint - írja a BBC. A megkérdezettek 60 százaléka szerint ugyanis Palin alkalmatlan lett volna elnöknek, ha erre szükség lett volna. Csak 38 százalék tartotta őt alkalmasnak a feladatra.

Az exit-pollok szerint egyértelműen a gazdaság foglalkoztatta a választókat: 62 százalékuk ezt tartotta a legfontosabbnak. 10 százalék Irakot nevezte meg a legfőbb problémaként, 9 százalék pedig az egészségügyet. Mindez azért fontos, mert akit a gazdaság érdekelt, az rendszerint Obamára szavazott.

A BBC által idézett szakértő, Larry Sabato - a Virginia Egyetem politológiaprofesszora - szerint a bajban lévő amerikai gazdaság általában az ellenzékben lévő párt javára billenti a mérleget.