Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Ketten meghaltak, öt embert eltűntnek nyilvánítottak, miután a Földközi-tengerbe zuhant az Air New Zealand új-zélandi légitársaság Airbusa. A repülőn két német pilóta és öt új-zélandi állampolgár tartózkodott.
Vágólapra másolva!

Próbarepülés közben a Földközi-tengerbe zuhant egy Airbus A320-as repülőgép a dél-franciaországi Saint-Cyprien közelében - közölték a helyi hatóságok. A repülőgépen hét ember tartózkodott, közülük kettő holttestét megtalálták. A többi öt embert eltűntté nyilvánították, és már nincs remény arra, hogy életben találják meg őket.

A délnyugat-franciaországi Pyrénées-Orientales megye prefektúrájának szóvivője szerint a szerencsétlenül járt gép az Air New Zealand új-zélandi légitársaság Airbusa volt. Az XL Aiways német légitársaság által lízingelt repülőgép, amelyet a napokban akartak visszaadni, a spanyol határ közelében fekvő Perpignanból szállt fel és másfél órás próbarepülés után már leszállásra készülődött, amikor bekövetkezett a szerencsétlenség. A gép karbantartási munkák céljából volt a perpignani Airbus-üzemben.

A repülőn két német pilóta és öt új-zélandi állampolgár tartózkodott. Az esetleges túlélőket a parti őrség öt hajója, két helikoptere és egy repülőgépe kereste. A keresőbrigádok a tenger felszínén észlelték a gép roncsait. A helyi hatóságok szerint 40-50 méter mélyen süllyedt a gép a tengerbe, a felszínen csak egyes darabjait találták meg.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. A szerencsétlenül járt Airbust 2005 júliusában adta át a gyártó.

Napra pontosan 29 évvel ezelőtt történt Új-Zéland történelmének eddigi legsúlyosabb légi katasztrófája. Az Air New Zealand egyik sétarepülője az Antarktiszon nekiütközött az Erebus hegynek, melynek következtében a fedélzeten tartózkodó 257 ember közül mindenki meghalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről