Vitáznak a leszavazott melegházasságon a kaliforniaiak

Vágólapra másolva!
Óriási vita alakult ki Kaliforniában a melegek házasságával kapcsolatban. Kedden népszavazáson döntött úgy a kaliforniaiak alig több mint fele, hogy az államban tiltsák be az egyneműek házasságát. A döntést bíróságon támadták meg, a nagyvárosokban ezrek tüntetnek ellene, közben az ellentábor örül. A katolikus és a mormon egyház - amelyek a népszavazás kezdeményezői között vannak - kijelentette: nincs bajuk a melegekkel, csak a házasság intézményét akarták védeni.
Vágólapra másolva!

A választás napján a különböző amerikai államok szavazói összesen 153 népszavazási kérdésre válaszoltak. Ezek közül a legkényesebb a kaliforniai "nyolcas számú ajánlás" volt, amelyet minimális, 52,7 százalékos többséggel fogadtak el az állam szavazói november 4-én. A döntés nyomán Kalifornia állami alkotmányának elvileg ki kell mondania: "Csak a nő és férfi közötti házasság tekinthető elismertnek Kaliforniában". A kérdésről a melegházasság kaliforniai ellenzőinek kezdeményezésére kellett szavazni: különböző vallásos szervezetek, egyházak és konzervatív csoportok indították el.

A melegházasság megtiltása ellen csütörtökön Los Angelesben mintegy ezer ember tüntetett, óriási közlekedési dugót okozva. A városi rendőrség négy embert vett őrizetbe, mert ellenálltak a hatóságnak. Egy szintén körülbelül ezer fős tüntető csoport a média figyelmét próbálta felhívni: a CNN Los Angeles-i irodaháza előtt ültek fél órán át, miközben az épület üvegablakait ütötték ütemesen. San Franciscóban is százak tüntettek a városháza előtt - írja a CNN.

Orvossághoz a mormonok szerint is van joguk

A Római Katolikus Egyház és az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza - ismertebb nevén a mormon felekezet - ragaszkodik ahhoz a véleményéhez, hogy az azonos neműek házasságának betiltásáról szóló népszavazás nem egy konkrét csoport ellen irányult. "A nyolcas számú ajánlás nem a társadalom egy csoportja ellen irányul. Egyetlen célja Isten tervének védelme az emberekkel" - olvasható a Los Angeles-i érsek, Roger Mahony közleményében, melyet a CNN idéz. Az érsek szerint "a Katolikus Egyház megérti, hogy vannak emberek, akik a hagyományos házasságtól eltérő módon akarnak együtt élni egymással. Tiszteljük az ő valláshoz való jogukat is, és mindannyiuknak joga van az Egyházhoz tartozni" - tette hozzá.

A népszavazás ügyében a Utah állambeli Salt Lake Cityben székelő mormon egyház is közleményt adott ki. "Mindenkinek meg kell értenie, hogy Egyházunk erőfeszítései a házasság megszentelt intézményének védelmére irányultak: a házasság pedig egy férfi és egy nő egyesülése" - írták. A moromon egyház a melegházasság tilalma érdekében szívós kampányt folytatott Kaliforniában. Tagjai közül sokan az államba utaztak, mások telefonon hívták fel a választókat, hogy meggyőzzék őket: az egyneműek házassága ellen kell szavazni. "Igaztalanok a bigottságunkkal kapcsolatos vádak. Egyházunk ellenkezése az egyneműek házasságával szemben nem azt jelenti, hogy ellenségesek vagyunk a melegekkel" - közölte az egyház, hozzátéve: elismerik például a meleg párok orvosi ellátáshoz, örökléshez való jogát.

San Francisco polgármestere protestál

A két egyház arra reagált közleményben, hogy három különböző csoport - két melegszervezet és egy polgárjogi csoport - szabálytalanságra hivatkozva megtámadta a népszavazást a kaliforniai legfelsőbb bíróságon. Többek között azzal érvelnek, hogy a népszavazáson feltett kérdés egy korábbi legfelsőbb bírósági döntést tenne semmissé, ez pedig szabálytalan. Az ellentábor a népszavazás intézményét vette védelmébe.

A melegházasság ügye nem a november 4-ei népszavazáson került elő először, támogatói és ellenzői már évek óta harcot vívnak Kaliforniában. Már népszavazást is tartottak a kérdésben, 2000-ben. Akkor nagy többséggel szavaztak a kaliforniaiak a melegházasság ellen, így született egy, az egyneműek házasságát tiltó törvény. Ezt azonban 2008 májusában visszadobta a kaliforniai legfelsőbb bíróság, amely úgy döntött: Kaliforniában a melegeknek is megvan az alkotmányos joguk a házasságra.

A jelenlegi népszavazás, a nyolcas számú ajánlás éppen ez ellen a legfelsőbb bírósági döntés ellen irányult. A megszavazott ajánlás már elvileg az állam alkotmányába építi be a melegházasság tilalmát - ezt pedig a jogszabályok szerint nem fordíthatja vissza legfelsőbb bírósági döntés. A melegházasság támogatóinak lépése miatt egyelőre nem tudni, ki nyeri meg a vitát, és mi lesz a melegek házasságával.

Los Angeles anyakönyvvezetői hivatalának vezetője, Dean Logan bejelentette: a törvényeknek megfelelően leállítják az egyneműek házasságának érvényességét igazoló papírok kiállítását. Az Egyesült Államokban ugyanis a népszavazásokon született döntések a szavazás másnapjától érvénybe lépnek. Máshogy döntött viszont San Francisco polgármestere: kijelentette, hogy a város vezetése továbbra is kiadja majd az igazoló iratokat a meleg házaspároknak - egészen addig, amíg meg nem akadályozzák ebben - írja a CNN.