A guineai puccsisták mellé állt a szenegáli elnök

Vágólapra másolva!
Első külföldi vezetőként a szenegáli elnök a guineai puccsisták támogatására szólított fel. Szerinte helyes, hogy a hatalmat átvevő katonai csoport csak két év múlva tartanak választásokat az országban.
Vágólapra másolva!

A Lansana Conté elnök halála után puccsal hatalomra jutott guineai junta támogatására szólította fel a külvilágot pénteken Abdoulaye Wade szenegáli elnök. Ő az első külföldi vezető, aki a hatalmat kedden átvevő Moussa Dadis Camara százados mellé állt. "Úgy gondolom, ez a katonai csoport megérdemli a támogatást" - mondta pénteken. Felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák a választások megszervezését ígérték.

Wade szerint a jelenlegi helyzet nem alkalmas Guineában elnökválasztás megrendezésére. A puccsisták azt ígérték, hogy két év múlva, 2010 decemberében lesz választás. Franciaország, az EU és az Egyesült Államok túl távolinak ítéli ezt az időpontot, és rövidebb határidőt sürget.

Az 1984-ben szintén puccsal hatalomra jutott Lansana Conté hívei és szövetségesei megjelentek a hétfőn elhunyt diktátor pénteki temetésén Conakryban. Nem volt ott viszont Camara, pedig csütörtöki tévébeszédében arra hívta fel a guineaiakat, hogy tömegesen jöjjenek el. Tízezrek gyűltek össze egy stadionban, ahova Conté koporsóját vitték a parlamenti búcsúztatás után.