Összekaptak a szlovák képviselők a magyar helyneveken

Vágólapra másolva!
Hangos vita alakult ki a szlovák képviselők között a Magyar Koalíció Pártja (MKP) javaslatáról, amely szerint a kisebbségek tankönyveiben anyanyelvükön szerepelnének a helységnevek. A Szlovák Nemzeti Párt szerint ez alkotmányellenes, az MKP viszont ragaszkodik ahhoz, hogy az anyanyelvi oktatás a kisebbségek alkotmányos joga. A legerősebb kormánypárt - a Smer - első olvasásban támogatta az MKP indítványát, de jelezte, hogy a mostani második olvasásban saját javaslatot tesz.
Vágólapra másolva!

Indulatos vitát okozott a szlovák parlamentben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) oktatási törvényt módosító javaslata. Az előterjesztés szerint a nemzeti kisebbségek tankönyveiben azok anyanyelvén lehetne használni a földrajzi megnevezéseket.

A kormánykoalícióhoz tartozó radikális Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint viszont a javaslat elfogadhatatlan. "Az MKP javaslata ellentétes az alkotmánnyal" - jelentette ki Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője, és úgy vélekedett, hogy az MKP javaslatát le kellene söpörni az asztalról.

Az SNS-nek be kellene ismernie, hogy az Apponyi-törvényekért - amelyek a múlt század elején kötelezővé tették a magyar nyelv oktatását a magyarországi iskolákban - akar most bosszút állni a szlovákiai magyar kisebbségen - reagált a bírálatra Gál Gábor, az MKP képviselője. A magyarok nem követelnek többet, mint az alkotmány betartását, amely garantálja számukra az anyanyelvű oktatást - jelentette ki. Bíró Ágnes kijelentette: a magyarok csak annyit követelnek, hogy tartsák be az alkotmányt, amely garantálja számukra az anyanyelvű oktatást.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselője, Martin Fronc kompromisszumos megoldást javasolt: a megnevezések legyenek kétnyelvűek, és a kisebbségi név legyen az első helyen. A legerősebb kormánypárt - a Smer - első olvasásban támogatta az MKP indítványát, de jelezte, hogy a mostani második olvasásban saját javaslatot tesz.

A legerősebb kormánypárt - a Smer - első olvasásban támogatta az MKP indítványát, de jelezte, hogy a mostani második olvasásban saját javaslatot tesz. Robert Fico kormányfő korábbi nyilatkozata szerint a kisebbségi tankönyvekben kétnyelvűek lennének a földrajzi megnevezések. A párt egyetért azzal, hogy az első helyen a kisebbségi megnevezés szerepeljen.

Az MKP egyelőre nem nyilatkozott, hogy elfogadná-e ezt a módosítást. Az eredeti tervek szerint a tanügyi törvényt módosító javaslatról a délutáni órákban kellene szavaznia a szlovák parlamentnek.

A harmadik koalíciós párt - a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) kizárólag csak szlovák megnevezéseket akar. Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) kész támogatni az MKP javaslatát. Pavol Paska szerint a tanügyi törvényt módosító javaslatról várhatóan szerdán délelőtt szavaz a szlovák parlament.