A háttérben már egyezkednek Obama és Clinton emberei

Vágólapra másolva!
Bár még javában tart Barack Obama és Hillary Clinton párbaja a demokrata elnökjelöltségért, a két tábor tagjai már egyeztetnek arról, hogyan egyesítsék erőiket a republikánusok ellen - írja a The Washington Post. Előtte azonban felül kell emelkedniük az egymásnak okozott sérelmeken, amelyekből nincs hiány.
Vágólapra másolva!

Még hátra van öt előválasztási forduló a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben, és Hillary Clinton egyelőre semmi jelét nem adta annak, hogy ki akarna szállni. Több támogatója azonban a háttérben már egyeztetéseket folytatott a jelöltség megszerzésére jóval esélyesebb Barack Obama stábjával - írja a The Washington Post.

A lap szerint Washingtonban, New Yorkban és Bostonban is voltak - és lesznek még a következő hetekben - olyan megbeszélések, ahol a két tábor megpróbálja félretenni a sérelmeket és a republikánusokkal szembeni közös kampányolásról egyeztet.

A hónapokon át tartó kemény küzdelem miatt azonban vannak tüskék mindkét tábor tagjaiban. Egy Clintonnak egymillió dollárt gyűjtő philadelphiai ügyvéd, Mark Aronchick a The Washington Postnak azt mondta, Obamának nem lenne szabad az egykori first ladyt és támogatóit a úgy jellemeznie, mint akik a múltat képviselik. "Meg kell érteniük, hogy ez nagyon romboló hatású Clinton híveinek körében" - fogalmazott az ügyvéd.

Egy névtelenül nyilatkozó Obama-támogató szerint viszont ők azt vették zokon, hogy Clinton egyre növekvő esélytelensége ellenére sem hagy fel a kampányolással. A kampánystáb tagjai pedig nem feltétlenül örülnek annak, ha át kell venni embereket a rivális csapatból. Az Obama-támogató a The Washington Postnak azt mondta, többen úgy gondolkodnak: "Hé, az én emberem nyert. Most pedig osztoznom kell a trófeán?"

A demokratákat az aggasztja, hogy az elhúzódó belharc a republikánusoknak kedvez. Náluk már március elején eldőlt, hogy John McCain szenátor lesz a jelölt a november elején esedékes elnökválasztáson. McCain ráadásul mérsékelt republikánusként számíthat az el nem kötelezett szavazók, sőt, akár a demokraták egy részének támogatására is.