Sportcipős papjai miatt aggódik a Vatikán

2008.02.17. 14:25

Pulóvert és Nike-sportcipőt viselő fiatal papokat kritizált a Vatikán egyik befolyásos bíborosa. A prefektus ugyanakkor közölte: a Szentszék csak szélsőséges esetekben avatkozik be.

A Vatikán nyugtalankodik az olyan papok miatt, akik gyakran nagyvilágiasan és polgárok módjára viselkednek, csak ritkán viselnek reverendát és keveset adnak a formaságokra és a fegyelemre.

"A polgári életmód és az erkölcsi relativizmus az a két nagy veszély, amely gyengíti a vallásos életet. A szekularizáció problémája nemcsak az egész társadalomra, hanem az egyházra nézve is tehertétel" - mondta Franc Rodé szlovén kúriabíboros, az Istennek szentelt élet intézményei és az apostoli élet közösségei kongregációjának prefektusa.

A növekvő szekularizáció jelei "korlátok nélküli szabadság, családi kapcsolatok lazulása, világias szellemiség, a papi viselet kevés láthatósága, az imádság elértéktelenedése, elégtelen közösségi élet és csekély hajlandóság az engedelmességre" - idézte Rodé kúriabíborost a La Stampa című torinói napilap.

"Ami a hibákat és a szokások fellazulását illeti, a szubszidiaritás elvének alapján minden egyes egyházi rendnek megvannak a maga ellenőrző-szervei. A Szentszék csak szélsőséges esetekben avatkozik be" - mondta a bíboros.

Gabriele Barbiconi, a vatikáni méltóságoknak dolgozó ismert szabászműhelyek egyikének vezetője megerősítette, hogy fiatal papok közül sokan hagyják befolyásolni magukat a divat által. "Gyakran modern pulóvert viselnek a papi kiskabát, vagy Nike-sportcipőt a reverenda alatt. A klasszikus fekete papi kabátnál jobban kedvelik a sportos dzsekit, amely az autóban vagy a motorkerékpáron kényelmesebb. A hiúság hozzá tartozik az emberi természethez" - mondta Barbiconi.

"Nem mi, papok vagyunk botrányosak, akik nem szívesen viselünk talárt, hanem a püspökök drága ruházata, amely pénzpocsékolás legrosszabb példája. Pap vagyok egy drogmegvonásért harcoló közösségben és nevetségesen hatnék talárba öltözötten" - mondta Antonio Mazzi, az ismert pap, az Exodus Közösség megalapítója. Mazzi, aki a televízióban is gyakran fellép, mindig pulóverben mutatkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK