Meghalt egy rendőr a koszovói zavargásokban

Vágólapra másolva!
Lőfegyverekkel és kézigránátokkal is támadták a szerbek Mitrovicában az ENSZ rendőri erőit. A rendfenntartók és katonák közül többen megsebesültek, egy ukrán rendőrtiszt pedig belehalt sérüléseibe. Ukrajna a békefenntartók kivonását mérlegeli.
Vágólapra másolva!

Meghalt a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) egyik ukrán rendőrtisztje, aki hétfőn sebesült meg Kosovska Mitrovicában a helyi szerbekkel vívott összecsapásokban - közölték biztonsági források. A NATO és az ENSZ koszovói missziója hétfőn egyaránt arról számolt be, hogy a zavargásokban a feldühödött szerb tömegből automata fegyverekkel és kézigránátokkal is támadták UNMIK rendőri erejét.

Mitrovica zömében szerbek lakta északi részén az után törtek ki zavargások, hogy az UNMIK rendfenntartói és KFOR-katonák visszafoglalták a helyi bíróság épületét az azt megszálló szerb alkalmazottaktól, és közülük több tucatot letartóztattak. A bírósági alkalmazottak azt követelték, hogy engedjék vissza őket egykori munkahelyükre, ahol továbbra is a szerb törvények szerint folytatnák az ítélkezést.

Hétfő esti rendőrségi közlés szerint összesen 63 lengyel, ukrán és francia - ENSZ-rendőr és mintegy 70 koszovói szerb sebesült meg a koszovói függetlenség kikiáltása óta legsúlyosabb konfliktusban. A bíróság épületében megsebesült három ENSZ-rendőr és két KFOR-katona, feltehetően egy, az udvarra behajított kézigránáttól. A lengyel rendőrség szerint az összecsapásokban megsebesült 22, az ENSZ-misszió kötelékében szolgáló lengyel rendőr. A rendfenntartókra a lengyel rendőrségi szóvivő szerint lőfegyverekkel is tüzeltek.

Az eset miatt Kijev a Koszovóban szolgáló ukrán békefenntartók kivonását mérlegeli - közölte kedden az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata. Hivatalos döntés azután várható, hogy Jurij Lucenko belügyminiszter Koszovóba látogat, és felméri a helyszínen kialakult helyzetet. A legfrissebb adatok szerint az UNMIK rendőrségének húsz ukrán tagja sebesült meg a zavargásokban, állapotuk Ukrajna belgrádi nagykövetsége szerint kielégítő.