1700 áldozata van az indiai áradásoknak

Vágólapra másolva!
A hetek óta tartó áradások miatt Indiában 1700 ember halt meg, 1,2 millió vált hontalanná, 60 ezer napszámos pedig elvesztette a munkáját.
Vágólapra másolva!

Heves esőzések és a megrongált utak nehezítik a segélyek eljuttatását a kelet-indiai Bihár államban, ahol az elmúlt ötven éve legsúlyosabb áradása pusztít.

Az esőzés miatt elmosta gátjait és irányt váltott a Kosi folyó, amely egymás után önti el az indiai Bihár falvait. Csupán ebben az államban eddig összesen mintegy 3 és fél millió embert érintettek az áradások, 1,2 millióan váltak hajléktalanná, és körülbelül 350 ezret sikerült evakuálni tíz nap alatt.

A hetek óta tartó áradások halálos áldozatainak száma országszerte 1700 fölé emelkedett. Csak az északi Uttar Prades államból az elmúlt hetekben összesen mintegy 800 halottat jelentettek, és vannak halottai az árvíznek Nepálban és a szintén szomszédos Bangladesben is.

Banglades északi körzeteiben, ahol három nagy folyó egyszerre szakította át a gátakat, legkevesebb 20 ezer ember van elvágva a külvilágtól, és az árvíz-előrejelző intézet azt jósolja, hogy a helyzet várhatóan romlani fog az ország északi és középső részén.

A helyi hírügynökség szerint mintegy tízezer hektárnyi termés van víz alatt, és a Daily Star újság azt írta vasárnap, hogy legkevesebb 60 ezer napszámos veszítette el munkáját az áradások miatt.