Maine

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Augusta
Lakosság: 1,32 millió fő
Kormányzó: John Baldacci (Demokrata Párt)
Az elnökválasztás eredménye: 58% demokrata párt, 40% republikánus párt
Elektorok száma: 4

Innen jött: John Ford filmrendező, Stephen King író, H.S. Maxim, a róla elnevezett fegyver feltalálója

Hivatalos madara a feketefejű cinege, növénye a fehér simafenyő, drágaköve a turmalin.

Jelmondat: Dirigo (latin) - Vezetek

Forrás: Getty Images

Maine Alaszkát nem számítva az USA legészakibb és egyben legkeletibb állama. Kanada három irányból öleli körbe, területéért sokáig küzdött Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. Kanadának egy Maine-hez tartozó 8 hektáros sziget miatt területi vitája van az USA-val. Az államot festőinek tartják lombhullató erdei és rengeteg kis tava miatt. Maine atlanti partjainál nagy az árapály ingadozása, emiatt a világ egyik leggyorsabb tengerörvénye szokott itt kialakulni (az "öreg koca"). A tenger miatt jelentős hajógyártó hagyományai vannak.

A területen már az 1600-as évek elején megjelentek európai telepesek, de az indiánok nem adták könnyen a földjüket. Egy, az 1820-as években vívott brit-amerikai háború és az ún. Missouri-egyezmény eredményeként jött létre az állam.

Maine az egyik legkellemesebb amerikai állam nedves kontinentális éghaljattal és szép tájakkal. Emellett az egyik "legfehérebb" amerikai állam, ahol nagyon alacsony az egyéb rasszok aránya. Az USA-ban itt beszélnek a legtöbben franciául (még így is csak valamivel több, mint a lakosság 5 százaléka. Nevét valószínűleg egy francia megye után kapta.

A juharszirupot kedvelő és örömmel pecázó/halászó helyi "mainerek" a legjobban élők közé tartoznak az USA-ban.

Politikailag Maine a 20. század elején igazi falkavezérnek számított, amelyik jelöltre leadta voksát, arra szavazott sok más környező állam is. Az 1960-as évek óta a demokraták egyik bástyája, bár a szenátorok republikánusok.