Viccelt a McCain jelöltjét támadó hacker

Vágólapra másolva!
Csak heccnek szánta Sarah Palin postafiókjának feltörését az a hacker, aki csütörtökön bejutott az amerikai republikánus alelnökjelölt magán levelezőrendszerébe. A betolakodó akkor ijedt meg, amikor hallotta, hogy az FBI keresi. A férfi bevallotta: egyszerűen sikerült megváltoztatnia az alelnökjelölt jelszavát, így törte fel a rendszert.
Vágólapra másolva!

Nem találgatta és nem is lopta el Sarah Palin jelszavát, hanem néhány személyes adata alapján új jelszót kért az amerikai republikánus alelnökjelölt elektronikus postafiókjához a Yahoo szolgáltatónál az a hacker, aki titokban behatolt Palin magánlevelezésébe, és annak egy részét közzétette a világhálón.

Internetes biztonsági szakértők korábban felvetették, hogy a hacker esetleg egy trójai programmal titokban rögzítette, hogy Palin mit gépel be a billentyűzeten és úgy fért hozzá a jelszóhoz. De nem ez történt: a tettes maga számolt be behatolásának részleteiről ugyanazon a portálon, ahol elhelyezte Palin leveleinek egy részét.

"Én vagyok az a betolakodó, aki elkövettem a dolgot, el is mesélem, hogyan" - kezdődik a hacker beszámolója, amelyből kiderül, hogy az egész postafiók-feltörést heccnek szánta, aztán amikor hallotta, hogy az FBI vizsgálódik az ügyben, bepánikolt, és gyorsan lelécelt.

Az elkövető - elmondása szerint - nem tett mást, mint az alaszkai kormányzónő néhány személyes adata alapján Palinnak adta ki magát, és új jelszót kért saját, illetve Palin postafiókjához. Tudta a politikus születési dátumát, otthoni irányítószámát (zip-kódját), és azt, a művelethez szükséges további információt pedig kitalálta, hogy a kormányzónő a középiskolában ismerkedett meg férjével. A többi már gyerekjáték volt, a Yahoo elfogadta a hacker bejelentkezését, aki egy új jelszót kreálva (popcorn, vagyis pattogatott kukorica) könnyedén belépett a postafiókba és megnézte Palin levelezését.

A Yahoo levelező rendszerében a felhasználó új jelszót kérhet, ha elfelejti az eredetit. Ez esetben igazolnia kell magát személyes adatokkal, például a születési idővel és a zip-kóddal, továbbá felelnie kell egy korábban általa megválasztott titkos kérdésre, például hogy mi volt gyerekkori háziállatának vagy iskolai szerelmének a neve. A hacker beismerte, némi gondja támadt, amikor arra a titkos kérdésre kellett válaszolnia, hogy Palin hol ismerkedett férjével, Toddal. A kormányzónő azonban maga elevenítette fel a republikánus pártkonvención mondott beszédében, hogy két évtizede a wasillai középiskolában találkoztak. A hacker különféle változatokban próbálta beírni a választ, végül sikerrel járt, a "Wasilla high" működött.

Csütörtökön vált ismertté, hogy feltörték a republikánus alelnökjelölt magánpostafiókját. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője közölte, hogy a Titkosszolgálattal közösen hivatalos vizsgálatot indítottak a hackertámadás ügyében.