Nem adják ki a franciák a depressziós olasz terroristát

Vágólapra másolva!
Franciaország nem adja ki az Olaszországban életfogytiglanra ítélt Marina Petrellát, az olasz Vörös Brigádok volt tagját, mert a nő rendkívül rossz egészségi állapotban van. Petrellát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték gyilkosságért, emberrablásért, gyilkossági kísérletért és fegyveres rablásért.
Vágólapra másolva!

Franciaország nem adja ki Marina Petrellát, az olasz Vörös Brigádok volt tagját - közölte vasárnap a francia elnöki hivatal, emberiességi okokra hivatkozva. Az 1980-as évek óta Franciaországban élő Petrellát, az (időközben felszámolt) olasz terrorszervezet tagját egy olasz bíróság 1992-ben távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte gyilkosságért, emberrablásért, gyilkossági kísérletért és fegyveres rablásért.

Olasz kiadatási kérelem alapján tavaly augusztusban letartóztatták Franciaországban. Decemberben egy francia bíróság jóváhagyta a nő kiadatását, de egészségi állapota azóta romlott, s egy ideje már kórházban kezelik. Az orvosok szerint olyan mély depresszióban szenved, hogy az élete veszélyben van.

Nicolas Sarkozy "köztársasági elnök ezért kérte a miniszterelnököt, hogy alkalmazza az 1957-es kiadatási egyezmény emberiességi záradékát, és álljon el a kiadatási rendelettől" Petrellára vonatkozóan - olvasható az elnöki hivatal közleményében, amely hangsúlyozza, hogy Franciaország csupán egészségügyi szempontok miatt döntött így, és nem kíván lazítani a terrorellenes harc iránti elkötelezettségén.

A terrorizmus áldozatainak fő olasz szövetsége sajnálkozással reagált vasárnap a párizsi döntésre, az áldozatok hozzátartozói pedig elfogadhatatlannak nevezték és elítélték azt. "Az áldozatok ellenzik a vérbosszút, de tiszteljük az igazságszolgáltatást is. Volt egy ítélet, és azt végre kell hajtani. Mit gondolnának a franciák fordított esetben?" - kérdezte Roberto Della Rocca, az Aiviter szövetség elnöke.

Marina Petrellát "nagyon jól tudnák kezelni az olasz egészségügyi rendszerben is" - tette hozzá. A szövetség elnöke sajnálattal állapította meg, hogy a francia hatóságok "nem tartják tiszteletben a nemzetközi szerződéseket", és megjegyezte, hogy tudomása szerint "az emberölés nem évül el".