Rábólintottak Obama utódjára a demokraták

Vágólapra másolva!
Elfoglalhatja helyét az amerikai szenátusban az a szenátor, akit a korrupcióval vádolt illinois-i kormányzó jelölt Barack Obama megüresedett posztjára. Rod Blagojevich kormányzót azzal vádolják, hogy pénzért és egyéb előnyökért árulta Obama megüresedett szenátori helyét.
Vágólapra másolva!

Mégis elfoglalhatja helyét a washingtoni kongresszus felsőházában az a szenátor, akit a korrupcióval vádolt illinois-i kormányzó, Rod Blagojevich jelölt a Barack Obama megválasztott amerikai elnök megüresedett posztjára.

A demokraták két szenátusi vezetője, Harry Reid és Dick Durbin helyi idő szerint hétfőn közleményben tájékoztatott arról, hogy Roland Burris elfoglalhatja Illinois állam szenátori székét, és megkap a szenátusi tagsággal járó minden jogot illetve kedvezményt.

Rod Blagojevich illinois-i kormányzót azzal vádolják, hogy pénzért árulta Obama megüresedett szenátori helyét. Blagojevich tagadta a vádat, és nem volt hajlandó lemondani, de az illinoisi képviselőház a múlt héten pénteken megszavazta a kormányzó alkotmányos elmozdítását.

Blagojevich december végén jelölte ki Obama utódát, Roland Burrist, de a demokrata szenátorok azonnal közölték, nem fogadják el az új szenátort. A szenátus vezetése a múlt héten még nem engedélyezte, hogy Burris megkezdhesse szenátori működését. A szenátus vezetői azonban most mégis megváltoztatták döntésüket, miután az illinoisi legfelsőbb bíróság úgy határozott, Burris jelölése érvényes.