Felismerték a Bolíviában lelőtt magyarokat

Vágólapra másolva!
A Magyar Iszlám Közösség elnöke és a bolíviai hírügynökség szerint is Rózsa-Flores Eduardo bolíviai születésű magyar írót, publicistát, és egy erdélyi magyar fiatalembert lőttek le a helyi hatóságok csütörtökön Santa Cruzban. A két magyart azután lőtték le, hogy Evo Morales bolíviai elnök utasítást adott egy ellene tervezett merénylet meghiúsítására. Két embert őrizetbe vettek, egyikük magyar állampolgár, így konzuli védelmet kap.
Vágólapra másolva!

Rózsa-Flores Eduardo bolíviai születésű magyar író, publicista, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke az egyik Bolíviában lelőtt magyar áldozat - mondta az [origo]-nak péntek reggel az Magyar Iszlám Közösség elnöke, Bolek Zoltán, aki a merényletről készült felvételeken felismerte Rózsa-Florest. A bolíviai állami hírügynökség, az ABI is megerősítette, hogy Rózsa-Flores az egyike annak a három külföldinek, akiket azután lőttek le a bolíviai biztonsági erők Santa Cruzban, hogy Evo Morales bolíviai elnök utasítást adott arra: akadályozzanak meg egy ellene irányuló merényletkísérletet.

Az ABI hírügynökség szerint a másik két áldozat egyike román, a másik ír állampolgár, Michael Dwyer. A román állampolgárságúnak nevezett áldozatot szintén felismerte Bolek Zoltán: a lelőtt férfi szerinte egy erdélyi magyar fiatalember, Magyarosi Árpád. A bolíviai hatóságok két embert őrizetbe vettek, egyikük, Tóásó Előd szintén magyar - erősítette meg a Külügyminisztérium.

Kalandos élet

Rózsa-Flores Eduardo 1960-ban született Santa Cruzban magyar apától és spanyol származású anyától. A család 1975-ben Magyarországra költözött, Flores Budapesten érettségizett és szerzett diplomát. 1991-ben harcolt a balkáni háborúban a horvát függetlenségért. Egy bolíviai tévéadó híre szerint harcolt zsoldosként Szudánban és Irakban is. Az 1990-es és a 2000-es években több könyve, verseskötete jelent meg. 2003-ban muszlim hitre tért. (Olvassa el portrénkat Rózsa-Floresről itt!)

Bolek Zoltán szerint Flores kilenc hónappal ezelőtt utazott Bolíviába. "Nem hiszem el, hogy terrorista lett volna" - mondta a Magyar Iszlám Közösség elnöke. Bolek szerint a helyszínen készült felvételeken látszott: Florest hátba lőtték, az erdélyi fiatalembert pedig a mellkasán érte több lövés.

Magyarosi Árpád gyermekkori barátja volt Tóásó Elődnek, a letartóztatott magyar férfinak. "Hihetetlen, hogy Árpád terrorista lett volna" - mondta az egykori debreceni diákról B. Zsuzsanna, aki két évig egy kollégiumban lakott vele. Internetes közösségi adatlapja szerint Magyarosi - aki most Brazíliában élt -, megalapítója volt a Székely Légiónak, és tagja a Magyar Iszlám Közösségnek.

A Külügyminisztérium - legutóbb péntek délután - annyit közölt, hogy továbbra sem kaptak választ arra, hogy a lelőtt emberek közt van-e magyar állampolgár. A Külügyminisztérium három szálon próbál információhoz jutni a halottakról: a venezuelai magyar diplomáciai képviselő, a bolíviai tiszteletbeli konzul és az Argentínában dolgozó konzul is próbálja kideríteni, hogy mi történt. (Magyarországnak Bolíviában nincs külképviselete, a konzuli feladatokat tiszteletbeli konzul és az argentin konzulátus látja el.)

Nincs könnyebb helyzetben Írország sem, hivatalosan nincs információjuk az állítólag szintén meghalt ír férfiról. Sürgősen egy ír diplomatát küldtek La Pazba, hogy kiderítse, az elgyik lelőtt férfi valóban a 24 éves ír Michael Dwyer-e - számol be egybehangzóan a Times, a BBC és a Daily Telegraph oldala.

Egy magyar őrizetben

Az akció során letartóztatott két ember egyike az ABI hírügynökség szerint magyar - a másik egy 60 éves, leszerelt bolíviai katona -, ezt a Külügyminisztérium is megerősítette. A külügyi szóvivő péntek délután megerősítette, hogy az őrizetbe vett egyik férfinak, Tóásó Elődnek magyar útlevele van. Így az őrizetbe vett férfi magyar állampolgárként számíthat a konzuli szolgálat segítségére. Mindkét letartóztatott férfit szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják fogva.


Bolíviai híradás - Rózsa-Florest mutatják be

Az őrizetbe vett Tóásó Előd hozzátartozói egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést arról, mi történt a 29 éves férfival - mondta a távirati irodának a férfi nővére, aki a tévéből értesült a történtekről. A 29 éves informatika tanár végzettségű Tóásó Előd tavaly novemberben ment ki Bolíviába, ahol a család információja szerint számítógépes munkát végzett. A férfi a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem had- és biztonságtechnikai mérnöki szakának levelező hallgatója volt, a 2008-2009-es félévben felfüggesztette a tanulmányait, és november elején előbb Írországba ment munkát keresni, onnan utazott Bolíviába.

Forrás: eduflores.freeblog.hu

Eduardo Rózsa-Flores - kattintson a képre!

Morales adott utasítást

"Már voltak információim napok óta arról, hogy merényletet terveznek ellenem" - jelentette ki a Bolpress bolíviai hírügynökség szerint csütörtökön Morales az Antonio José de Sucre repülőtéren. (Moralesről szóló miniportrénkat itt olvashatja.) "Utasítottam az elnökhelyettest és az országos rendőrfőnököt, hogy dolgozzanak ki egy tervet a zsoldosok megállítására" - tette hozzá. A terv szerint az elnök mellett a bolíviai alelnököt és a kancelláriaminisztert is megölték volna - idézte Moralest a BBC.

Az akció során robbanóanyagot, nagy kaliberű fegyvereket, az elnöki gépkocsi konvoj követésére készített terveket és a Nacion Camba helyi fasiszta szervezet zászlaját foglalták le a Time magazin internetes kiadása szerint. A bolíviai alelnök, Alvaro Garcia azt nyilatkozta, hogy a megtalált fegyverek mennyiségéből és típusából a rendőrség arra következtet: lehetnek más terrorista sejtek is a most felszámolt csoporton kívül Bolíviában. A dokumentumok arra utalnak, hogy a merénylők szélsőjobboldali-fasiszta kapcsolatokkal rendelkeztek - mondta, hozzátéve, hogy a dokumentumok bizonyítják, hogy egyértelműen az elnök és helyettese életére törtek a szállodában lakó ellenállók.

A szenátus ellenzéki elnöke, Óscar Ortiz viszont azt nyilatkozta pénteken a sajtónak, hogy "a kormány megpróbálja arra kihasználni az ügyet, hogy nemzetközi vitát keltsen egy bűntényből, amely talán a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódik." Szerinte Evo Morales elnök egyszerűen át akarja politizálni az ügyet, hogy "megmérgezze a nyomozást".

Nem volt tűzpárbaj

Korábban ellentmondásos beszámolók jelentek meg a bolíviai biztonságiak akciójáról. Az első híradások Moralesre hivatkozva arról számoltak be, hogy a három férfi félórás tűzpárbaj után halt meg. A rendőrség szerint le akarták tartóztatni a terroristának nevezett férfiakat, akik erre bemenekültek egy hotelbe, ahol még egy gránátot is felrobbantottak. A helyszínen készült felvételek szerint viszont Eduardo Rózsa Flores és társait egy alsónadrágban érték a lövések. A szobák falain nem látható lövésnyom, és nem sebesült meg egy rendőr sem.

A rajtaütés egy hotelben történt Santa Cruzban, mintegy 900 kilométerre keletre a bolíviai fővárostól, La Paztól. A Prensa Latina kubai hírügynökség szerint a rendőri akciót a Las Americas szállodában hajtották végre, a megölt három ember negyedik emeleti szobáiban. Hernán Rossel, a szálloda igazgatója több interjúban elmondta, hogy Eduardo Rózsa Flores és négy társa kedd este jelentkeztek be, irataikat - útlevelet, személyi igazolványt - felmutatták. Normálisan viselkedtek, nem keltettek semmiféle gyanút. A negyedik emeleten külön-külön szobákban helyezték el őket - mondta.

Az El Mundo című bolíviai újság pénteken beszámolókra hivatkozva a következőképpen rekonstruálta a történteket: a fővárosból, La Pazból érkezett kommandósok csütörtökön negyed négykor szállták meg a szállodát, majd negyedórával később lövöldözés és robbanás verte fel a csendet. Másfél órával később körülvették és átkutatták a Santa Cruz-i vásárvárost (Fexpo), amelynek egyik pavilonjában fegyverekre és robbanóanyagra bukkantak. A pavilont Bolívia második legnagyobb vezetékestelefon-szolgáltatója, a Santa Cruz-i székhelyű Cotas társaság bérelte, de a biztonsági kérdésekért a Fexpo felelt.

Egész reggel folyamatosan érkeztek rendőri egységek és járművek a vásárvárosba, a helyi rendőrséget nem engedték közel a helyszínhez. A szállodát teljesen elzárták a külvilágtól, az állítólagos terroristákon kívül ott tartózkodó mintegy harminc vendég reggel távozhatott. A holttesteket 15 órán keresztül a szállodában őrizték, csak este fél hétkor szállították el őket a San Juan de Dios nevű kórház hullaházába. Este fél nyolckor kezdődött a boncolás.

A BBC korábbi híreket idézve azt írta, előzőleg ismeretlenek dinamitot robbantottak Santa Cruzban a római katolikus kardinális, Julio Terrazas házánál. A bolíviai belügyminiszter szerint a szerdai robbantás - amely csak az épületet rongálta meg, de sérülést nem okozott - terrorcselekmény volt. Az ABI hírügynökség szerint a robbantásban a most felszámolt csoport is érintett lehet.