Ellopták az auschwitzi kapu hírhedt feliratát

Vágólapra másolva!
Péntek hajnalban ellopták az auschwitzi koncentrációs tábor kapuja fölötti hírhedt "Arbeit macht frei" feliratot. A lengyel rendőrség szerint a kutyák szagot kaptak és térfigyelő kamerák is rögzíthették a bűncselekményt. A II. világháború alatt több mint 1,1 millió embert öltek meg a tábor-komplexumban.
Vágólapra másolva!

Ellopták az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor kapuja fölötti hírhedt feliratot - közölte a lengyel rendőrség és a múzeummá alakított egykori náci haláltábor vezetősége. Az "Arbeit macht frei" vagyis "A munka szabaddá tesz" felirat fémből készült betűi péntek reggel lopták el - mondta az AFP hírügynökségnek Jaroslaw Mensfeld, a múzeum szóvivője.

Mensfeld szerint a kovácsolt vas betűket nem volt nehéz leválasztani a kapuról, de az elkövetőnek "tudnia kellett, hogy kell csinálni". Malgorzata Jureck rendőrségi szóvivő szerint a lopás reggel hat körül történhetett. "A rendőrkutya megtalálta a tolvajok nyomát" - mondta a közszolgálati rádiónak a szóvivő, aki szerint a rendőrök vizsgálják a biztonsági kamerák felvételeit is.

A lengyelország déli részén található Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. Nevét a közeli Oswiecim német nevéről kapta. A komplexum három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt, a II. világháború alatt legalább 1,1 millió embert - főként zsidókat, de romákat, lengyel és orosz hadifoglyokat, illetve antiszociálisnak minősített németeket is - öltek meg itt.

A hírhedt felirat az Auschwitz I. tábor kapuján állt, amelyet lengyel politika foglyok készítettek a németek parancsára. A foglyok az "arbeit" szó B betűjét szándékosan fordítva rakták fel, ami az akkori körülmények közt leplezetlen ellenszegülést jelentett.