Megeredt a Gripen-lobbista gróf nyelve

Vágólapra másolva!
Együttműködik az osztrák hatóságokkal Alfons Mensdorff -Pouilly gróf, akit azzal gyanúsítanak, hogy a vadászgépek gyártásában érdekelt British Aero Space lobbistájaként cseh és osztrák politikusokat vesztegetett meg - írja a Népszabadság. A lap szerint a gróf beismerte, hogy pénzeket fizetett ki, de azt állította, ezeket üzletembereknek, nem pedig politikusoknak adta.
Vágólapra másolva!

Beismerte, hogy pénzeket fizetett ki Csehországban Alfons Mensdorff -Pouilly gróf, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában is érdekelt - British Aero Space (BAE) fegyverkonszern fizetett lobbistájaként politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában - írja a Népszabadság. Erről Christer van der Kwast svéd főügyész számolt be a lapnak, aki szoros figyelemmel kíséri a vasárnap Ausztriában előzetes letartóztatásba helyeztt gróf elleni eljárást.

Van der Kwast szerint a gróf azonban csupán annyit ismert be, hogy üzletembereknek, nem pedig politikusoknak fizetett. Mensdorff -Pouillyt pénzmosás alapos gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba az osztrák hatóságok, mivel a hozzá érkezett pénzt hamis papírokkal akarta tisztára mosni - mondta a lapnak Van der Kwast.

Az anyagi ágon magyar származású grófot - Maria Rauch-Kallat volt néppárti egészségügyi miniszter férjét - péntek este vették őrizetbe burgenlandi birtokán, Luisingban. Mensdorff-Pouilly ellen hosszú ideje, 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok. Tavaly októberben már egyszer őrizetbe vették a britek, kihallgatták, de rövid idő után elengedték. Az osztrák és a svéd sajtó korábban magyar szálat is emlegetett az ügyben.