Vége a Tamil Tigriseknek a Srí Lanka-i kormány szerint

Vágólapra másolva!
A Srí Lanka-i kormány szerint katonái megölték a Tímil Tigrisek vezetőjét, így 26 év után véget ért a lázadó csoporttal folytatott harc. A hírt független források egyelőre nem erősítették meg. Az ázsiai ország egy részének elszakadásáért harcoló Tamil Tigrisek és a kormányerők közötti harcban több mint 70 ezer ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Még sms-üzenetben is hírül adta a Srí Lanka-i kormány, hogy a Tamil Tigris lázadókkal folytatott harcokban megölték a lázadók vezetőjét, Velupillai Prabhakarant. A hírt egyelőre független források nem erősítették meg, miután újságírókat nem engedtek be a térségbe. A kormány szerint Prabhakaran és két fő helyettese, Szúszaj és Pottu Amman életét vesztette.

A Tamil Tigrisek a hetvenes években kezdtek el harcolni azért, hogy Srí Lanka északi és keleti részén létrehozhassák független államukat. A harcokban több mint 70 ezer ember vesztette életét, és több ezren kényszerültek otthonuk elhagyására - emlékeztet a BBC. Az utóbbi napokban a Srí Lanka-i hadsereg egy szűk területen körbezárta a lázadókat.

A hadsereg parancsnoka, Sareth Fonseka hétfőn közölte, hogy a harcok végeztével 150 halottat számoltak össze a katonáik. A Srí Lanka-i kormány szerint ezzel a művelettel véget ért a tamil lázadókkal folytatott harc.

A Tamil Tigriseket Prabhakaran alapította, aki jó ideje már egy titkos őserdei bázisból irányította a szervezetet. A CNN szerint egy ciánkapszulát hordott a nyakláncán, hogy biztosan végezni tudjon magával, ha esetleg fennállna a veszély, hogy elfogják. Nem volt szüksége rá, a Srí Lanka-i kormány szerint ugyanis Prabhakarant és helyetteseit is lelőtték.

A Tamil Tigriseket 32 országban terrorista szervezetként tartották nyilván - írja a CNN, amely szerint a tamil lázadók alkalmaztak először női öngyilkos merénylőket, és az ő újításuk volt a robbanóanyagokkal töltött öv is.