A tüntetések leállítását követeli Irán legfőbb vezetője

Vágólapra másolva!
A tüntetések beszüntetésére szólított fel pénteki beszédében Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási-politikai vezetője. Több tízezren hallgatták őt a teheráni egyetemen, többségük az iráni elnökválasztáson hivatalosan győztes Máhmúd Ahmadinezsad híve, de a kormány tagjai is megjelentek. Hamenei a vallásos nyugodtságról, a mocskolódó nyugatiakról, a szabályos választásokról, a mintaértékű iráni demokráciáról és az értelmetlen tüntetésekről beszélt. Közben be is tiltották a szombatra tervezett demonstrációt.
Vágólapra másolva!

Prédikációt tartott Ali Hamenei ajatollah a pénteki ima alatt Teheránban. Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének ez volt az első nyilvános szereplése a múlt hét pénteki, vitatott eredményű elnökválasztás óta. Hamenei közép-európai idő szerint délelőtt szólalt fel a teheráni egyetem épületében, ahol több tízezren összegyűltek a pénteki imára. Többen az iráni nemzeti zászlóba öltözve, Máhmúd Ahmadinezsad elnök portréjával és Nyugat-ellenes feliratú transzparensekkel érkeztek.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió élőben közvetítette Ali Hamenei beszédét. A Times szerint az egész Ahmadinezsad-kormány, sok milicista és közalkalmazott is megjelent a beszéden. "Azt ajánlom nektek, kövessétek Allahot és a jámbor utat!" - szólított fel beszéde elején Hamenei az engedelmességre.

Többször is idézett a Koránból, egyik idézete a Mekkát körülvevő ellenségre utalt. Nyugalomra és békére szólított fel a vallási vezető: "Ha csendesek vagyunk, könnyebb megoldásokat találnunk. Ez Allah akarata" - mondta Hamenei.

Kitért a konkrét történésekre is, és megemlítette, hogy az események tönkretehetik a 30 éve felépített teokratikus államrendszert. "Próbáljuk meg elfelejteni a politikát és emlékezzünk a vallásosságra. Ez az út vezet a szabadsághoz" - mondta Hamenei a többezres hallgatóságnak. A főpap szerint csak a hit tud megvédeni az anyagias világtól és a bajoktól.

Hamenei szerint nem találni még egy olyan demokráciát, mint Irán, ahol az emberek igazán szeretik a rendszert, ezért volt olyan sikeres a voksolás (magas, 85 százalékos hivatalos részvétellel).

"Vannak különbségek az emberek között, némelyek más elnökjelöltet támogatnak. Ez természetes. A választás a forradalom nagy ünnepe volt" - mondta a választásokról a legfőbb vezető. Hamenei szerint Irán egy vallási alapú demokrácia, a választásokon pedig hűséget és szeretetet mutattak az irániak. Hamenei a Nyugatot is vádolta, majd kijelentette: "Akadnak olyan követelések, hogy csalások történtek a választások előtt. Ne hallgassatok ezekre!"

A "mocskos cionistákat" és a "gonosz brit rádiót" (valószínűleg a BBC-re utalt) hibáztatta a helyzetért. Szerinte mind a négy elnökjelölt hűséges a rendszerhez, hisz szerepet is vállalt benne. Hamenei szerint pozitív, hogy az emberek választhatnak jelöltek közül és kinyilatkoztathatják akaratukat. Szerinte az eredmény világos, és a rendszer erősségét mutatja.

Ali Hamenei beszédének részlete a Reuters videóján

Ezután a pletykákat próbálta leszerelni a főpap. Az előző kormányt mentegette beszédében, majd Hasemi Rafszandzsáni korábbi elnökre tért ki, aki a tüntetők reményei szerint mozgalmuk mellé állhat. Hamenei szerint azonban Rafszandzsáni hűséges a rendszerhez, a forradalomban is részt vett 1979-ben.

Azt is elismerte, hogy van korrupció az iráni rendszerben, de még így is a világ egyik legegészségesebb rendszerének számít. Végül a június 12-i elnökválasztást történelminek nevezte, mivel a rendszer sikeresen megvédte magát. "Nincs csalás a választási rendszerben" - mondta Hamenei, hozzátéve, hogy lehettek hibák, de 11 millió voksot nem csalhattak el. A választási rendszer iránti bizalomra szólított fel, majd a jelöltekhez címezve azt mondta: "óvatosaknak kell lenniük, hogy mit mondanak és mit tesznek".

"Néhány nyugati diplomata megmutatta az igazi arcát, és azt, hogy ellenségeink. A legrosszabbak a britek" - támadta Hamenei a nyugati országokat. A tüntetőket is bírálta, kijelentve, hogy az utca az élet és a kereskedés színtere, és hogy a tüntetések terrortámadások célpontjaivá válhatnak (nyolc tüntető halt meg eddig, valószínűleg nem terrortámadásokban, hanem a rendőrség és a milícia attakjai miatt). "Ki lenne a felelős, hogyha ilyesmi történne?" - zárta egy kérdéssel beszédét.

Forrás: AFP
Ali Hamenei ajatollah pénteki beszédét mondja az iráni Press TV élő adásában

Az AP szerint az egyik elnökjelölt, a reformista Mehdi Karrúbi jelen volt a Hamenei által tartott prédikáción, viszont Mohszen Rezait már nem látta ott senki. A Guardian azt írja, hogy a Twitter közösségi oldalon felhívás keringett, ami szerint az ellenzéki jelölt Mir Hoszein Múszavi és Karúbi hívei se menjenek el az imára.

A Guardian egykori iráni tudósítója szerint a "beszéd szélsőségesen keményvonalas és kompromisszumot nem ismerő volt". Robert Tait szerin Hamenei "ezzel felemelte a tétet és kiélezte a megosztottságot" Iránban.

Hamenei korábban üdvözölte Ahmadinezsad nagyarányú győzelmét, és az irániakat az ő támogatására szólította fel. Hétfőn azonban - tekintettel a választáson alulmaradt elnökjelölt, Múszavi kérvényére - elrendelte a voksolással kapcsolatban felmerült panaszok kivizsgálását.

Közben a BBC szerint buszokkal hozzák a fővárosba a kormányt támogató vidékieket, a Times Online szerint pedig a Baszidzs-milícia tagjait szállítják így Teheránba.

Iránban az egy héttel ezelőtti elnökválasztások után törtek ki súlyos tüntetések és zavargások. A Múszavit támogató tüntetők szerint Ahmadinezsad elcsalta a választásokat, és nem igaz, hogy már az első fordulóban, nagy többséggel nyert.