Kevesebb ópiumot termelnek Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Ötödével kevesebb mákot termeltek Afganisztánban az idén, mint egy évvel ezelőtt az ENSZ adatai szerint. A kábítószer alapanyagának termesztése azonban még így is jóval meghaladja a három évvel ezelőtti mértéket.
Vágólapra másolva!

Több mint ötödével csökkent az afganisztáni ópiumtermelés az utóbbi egy évben - derül ki az ENSZ Kábítószerügyi és Bűnüldözési Irodájának (UNODC) jelentéséből. A máktermesztés 22 százalékkal, az ópiumgyártás 10 százalékkal csökkent. A legnagyobb esést Helmand tartományban mérték (a 2008-as 103 5910 hektárról 69 833 hektárra csökkent a mák termőterülete), de még így is több kábítószert termelnek itt, mint 2005-ben (26 500 hektár). A tartományban állítják elő az Afganisztánból származó kábítószer 60 százalékát.

Az ENSZ-iroda szerint az ország 20 tartománya már mákmentes övezetnek tekinthető, ám a BBC szerint ez korántsem jelenti azt, hogy ne folyna ott is drogkereskedelem és ópiumfinomítás. Afganisztán adja a világ herointermelésének 90 százalékát, miközben az ópium ára tízéves mélypontra csökkent.

Az UNODC igazgatója szerint a biztató eredmények azt jelzik, hogy van esély a javulásra, de az afgán drogüzletnek még mindig súlyos következményei vannak: a befolyó pénzekből terroristák, bűnözők gazdagodnak, virágzik a korrupció, és romlik a közbizalom.