Tűzharcba keveredett egy kisebb motoros hajóval a német haditengerészet egyik fregattja az Ádeni-öbölben. A hadihajó azután tartóztatta fel a csónakot, hogy kiderült, fegyverek vannak rajta: a lövöldözésben egy feltételezett kalóz életét vesztette.

A német haditengerészet foglyul ejtett négy feltételezett kalózt hétfőn az Ádeni-öbölben, egy ötödik társukat pedig megölték a kibontakozó tűzharcban - közölte a haditengerészet potsdami parancsnoksága. Ez volt az első eset, hogy az EU "Atalanta" kódnevű kalózellenes hadműveletének keretében a szomáliai partok közelében járőröző német haditengerészek megöltek egy fegyverest.

A tájékoztatás szerint a Brandenburg fregatt legénysége hétfő hajnalban al-Mukalla jemeni kikötővárostól délre át akart vizsgálni egy kisebb motoros hajót, de az nem engedelmeskedett a felszólításnak, sőt az orra elé leadott lövésre sem állt meg. A fregattot kísérő helikopterről megállapították, hogy fegyverek vannak a csónak fedélzetén. Az EU-misszió parancsnoksága ekkor felhatalmazást adott arra, hogy akár tűzerővel is tartóztassák fel a kalózokat.

Lövöldözés tört ki; ebben az egyik kalóz halálosan megsebesült, a többieket elfogták, és átvitték a Brandenburg fedélzetére. A foglyok további sorsáról német kormány dönt.

Németország korábban több szomáliai kalózt átadott Kenyának, hogy ott folytassák le ellenük a büntetőeljárást. A kalózok felelősségre vonása azonban jogi szempontból felettébb bonyolult, tisztázatlan többek között, hogy a nemzetközi vizeken mennyiben érintenek jogilag védett német érdekeket.

Németország 1400 katonával és három fregattal vesz részt a kalózok elleni EU-misszióban.