Vágólapra másolva!
Bírálta Izrael azt a kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentést, amely szerint katonái háborús bűnöket követtek el a januári gázai offenzíva alatt. A jelentés szerint Izrael túl nagy tűzerőt vetett be, a Hamász pedig nemcsak katonai, hanem civil célpontokat is lőtt. Izrael elfogultsággal vádolta az ENSZ-t.
Vágólapra másolva!

Élesen támadja Izrael azt az ENSZ-jelentést, amely azt állítja, hogy háborús bűnöket követettek el a januári gázai összecsapások során - írja a BBC.

Az ENSZ kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek is követtek el háborús, valamint feltehetően emberiség ellenes bűnöket. Az ENSZ ezért nemzetközi vizsgálatokat sürget az ügyben.

A jelentés kifogásolja, hogy az izraeli hadsereg aránytalan tűzerővel válaszolt a Gázai övezetből indított rakétatámadásokra, és figyelmen kívül hagyta, hogy a támadás civil áldozatokkal járhat. A Hamász radikális palesztin szervezetet pedig azért kritizálja a jelentés, mert a rakétatámadásai során nem tett különbséget a katonai célpontok és a civil lakosság között.

Mark Regev, az izraeli kormány szóvivője a BBC-nek elfogultnak nevezte a jelentést. A szóvivő szerint az ENSZ-jelentés készítői olyan szerveztek korábbi jelentéseire támaszkodtak, amelyek egyoldalúan, Izrael ellenesen vizsgálták az eseményeket. A szóvivő szerint a jelentés készítői olyan szemtanúk véleményét vették figyelembe, akiket megfélemlített a Hamász.

Izrael kétségbe vonta a jelentést készítő négytagú bizottság pártatlanságát is. A bizottságot a dél-afrikai Richard Goldstone vezetette, aki korábban a dél-afrikai alkotmánybíróság bírája, majd a délszláv térségben és Ruandában elkövetett háborús bűnök ügyeinek főügyésze volt. Az izraeli Külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy diplomáciai offenzívába kezdenek a jelentés káros hatásinak tompítására. A Hamász üdvözölte Izrael bírálatát, azt viszont tagadta, hogy az fegyvereik háborús bűnöket követett volna el.

Emberjogi szerveztek és a palesztinok azt állítják, hogy a december 27. és a január 18. közötti összecsapásokban 1400 palesztin halt meg. Izrael szerint 3 izraeli civil és 10 izraeli katona halt meg a harcokban. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa januárban rendelte el, hogy hozzanak létre vizsgálóbizottságot a gázai háború során elkövetett jogsértések feltárására.