Az al-Kaida vállalta magára a keddi bagdadi robbantásokat

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida terrorhálózat egyik csoportja vállalta magára a keddi Bagdadban elkövetett robbantásokat, amelyben 127 ember meghalt. A szervezet kijelentette, hogy addig folytatja akcióit, amíg Irakban be nem vezetik be az iszlám törvénykezést.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam nevű csoport vállalta magára a kedden Bagdadban elkövetett 127 ember halálát követelő merényletet - jelentette szerdán az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai szervezet.

A szélsőséges szervezet már korábban is számos véres merényletet vállalt magára, és mint kijelentette, mindaddig folytatja gyilkos akcióit, amíg az arab országban nem vezetik be az iszlám törvénykezést.

A keddi robbantásokat öt autós öngyilkos merénylő követte el gyors egymásutánban a város különböző negyedeiben iraki minisztériumok közelében. Núri al-Máliki miniszterelnök a merénylet másnapján leváltotta a bagdadi biztonsági erők főnökét, és átszervezést rendelt el a bagdadi biztonsági szervek élén.

Movaffak al-Rubaje iraki nemzetbiztonsági tanácsadó az al-Kaidát tette felelőssé az óriási merényletért. "Az al-Kaida most is aktív Bagdadban" - indokolta a vádat. Szerinte "a céljuk az volt, hogy megmutassák, a kormány képtelen megvédeni a civileket, a saját népét, illetve, hogy elrettentse az embereket a választástól" - nyilatkozta Rubaje.