Letartóztatták a korrupcióról valló orosz rendőrt

Vágólapra másolva!
Letartóztatták azt az orosz rendőrt, aki még tavaly ősszel közzétett egy később nagyon népszerűvé váló videót, amelyben korrupcióval vádolta meg feletteseit. A rendőrt csalással és korrupcióval vádolják, ő azonban állítja, hogy egyszerű bosszúról van szó.
Vágólapra másolva!

Csalás és korrupció vádjával letartóztatták Alekszej Dimovszkij orosz rendőrt - jelentette pénteken a BBC. A férfi már a vádemelésnél arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy a hatóságok bosszút akarnak állni és el akarják őt hallgattatni, amiért nyíltan beszélt a rendőrségen belüli korrupcióról.

Dimovszkij tavaly novemberben tett szert nemzetközi ismertségre, miután a Youtube-on közzétett egy videót, amelyen a rendőrségen belül zajló visszaélésekről beszélt. A dél-oroszországi Novorosszijszkban dolgozó rendőrtiszt videóüzenetében azzal vádolta feletteseit, hogy úgy bánnak a beosztottjaikkal, mint az állatokkal, és pénzért előre megíratják a nyomozati eredményeket.

A rendőr személyesen Vlagyimir Putyinhoz fordult segítségért, de nem sokkal a videó megjelenése után kirúgták állásából, majd eljárást is indítottak ellene. A BBC szerint a vádemelés nem okozott nagy meglepetést, Oroszországban ugyanis ritka, hogy valaki ilyen nyíltan szembeszálljon a hatóságokkal.

A rendőr vallomásának egy részlete (oroszul, angol felirattal)

"Alekszej Dimovszkij azt mondja el, amit szinte minden orosz rendőr tud. Amit a saját körzetéről közöl, az Moszkvában is jelen van"- mondta a video megjelenésekor a moszkvai Echo rádiónak Mihail Paskin, a rendőrszakszervezet vezetője. Novorosszijszk rendőrsége ugyanakkor közölte, hogy "a rendőrtiszt egyetlen állítására sem lehet bizonyíték".