Obama úgy érzi, a saját kardjába dőlt

Vágólapra másolva!
A választók dühével magyarázta a számára lesújtó keddi szenátorválasztási eredményt Barack Obama amerikai elnök, aki szerint 2008-ban még őt segítették ugyanezek az érzelmek. A demokraták elveszítették biztos többségüket a szenátusban, ami megnehezíti az Obama által sürgetett egészségügyi reform elfogadását.
Vágólapra másolva!

Keserű szájízzel telt Barack Obama első elnöki évfordulója, miután épp egy évvel beiktatása után pártja elvesztette a törvények zökkenőmentes elfogadásához szükséges többségét a szenátusban. Kedden szavaztak Massachusetts államban az Edward Kennedy tavaly augusztusi halálával megüresedett szenátusi helyről, és a választást a republikánus Scott Brown nyerte.

A választási eredmény sokkolta a demokratákat, Massachusetts államot ugyanis stabil hátországuknak tekintették, és a párt egyik legkarizmatikusabb arcának tartott Kennedy 1972 óta őrizte a széket egészen a haláláig.

Az elnök pártja számára azért is különösen fájdalmas Brown győzelme, mert épp most van a törvényhozás előtt az Obama által is sürgetett egészségügyi reform. Már a képviselőház és a szenátus is elfogadott egy verziót, és most kellene ebből összegyúrni egy törvényt, amit megnehezít a százfős szenátusban eddig őrzött 60 fős többség elvesztése.

Brown jelezte, hogy nem támogatja a demokraták által elfogadott reformtervezeteket, bár hangsúlyozta, hogy nem zárkózik el az egészségügy átalakításától. A demokraták legfőbb célja, hogy kiterjesszék az egészségbiztosítást lehetőleg mindenkire (a 300 milliós lakosság mintegy egyhatodának nincs biztosítása).

Obama az ABC tévécsatornának nyilatkozva figyelmeztette a szenátust, hogy meg se próbálják Brown hivatalba lépése előtt elfogadni az egészségügyi törvényt. "A massachusettsi emberek megszólaltak. Neki (Brownnak) is részese kell lennie a folyamatnak" - mondta az elnök, aki szerint a demokrata jelölt veresége annak tudható be, hogy az emberek idegesek.

"Ugyanaz emelte hivatalba Scott Brownt, ami engem" - utalt Obama arra, hogy az ő kampánya is az addigi politikával való szakításra épült. "Az emberek dühösek és csalódottak. Nemcsak amiatt, ami tavaly vagy az elmúlt két évben történt, hanem amiatt, ami az elmúlt nyolc évben történt" - magyarázta az elnöksége első évében (amelyről hosszabb elemzést talál itt) támogatottságából sokat elveszített Obama.