Lefújták a cunamiriadót Indonéziában

Vágólapra másolva!
Erős földrengés rázta meg vasárnap reggel Indonézia Aceh tartományát. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek, de egy helyi rendőrkapitány szerint a földrengés pánikot keltett a lakosság körében. A földrengés miatt cunamiriadót rendeltek el, de hamar lefújták.
Vágólapra másolva!

Erős, 7,4-es erősségű földrengés volt vasárnap Indonézia Aceh tartományában, és hatására cunamiriadót rendeltek el - jelentette az ország szeizmológiai intézete és az amerikai geológiai intézet (USGS). Az USGS szerint hatalmas, pusztító szökőár nem volt várható, de olyan fenyegetett, amely a rengés középpontjának száz kilométeres körzetében vízszintemelkedést okoz a tengerpartokon. A riadót nem sokkal elrendelése után lefújták.

A rengés középpontja a tartomány fővárosától, Banda Acehtől 225 kilométerrel délre volt, 30 kilométeres mélységben. Az epicentrumhoz legközelebb eső város a szumátrai tengerparton lévő Meulaboh. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. Egy indonéz rendőrkapitány szerint a rengés pánikot okozott a lakosság körében Acehban, de Észak-Szumátra tartományban is. Az epicentrumhoz szintén közel eső Simeulue sziget egyik kormány-tisztségviselője szerint a szigeten a földmozgás áramkimaradást okozott, és egyes házak megrongálódtak.

Aceh tartományt érintette a 2004. december 26-i, 9,3-es földrengés és az azt követő szökőár: a természeti katasztrófában akkor több mint 168 ezren haltak meg Indonéziában. A régióban pedig összesen több mint 220 ezren vesztették életüket hat évvel ezelőtt.