Négymillióan tengődnek a pakisztáni tálibok rémuralma alatt

Vágólapra másolva!
Gyakoriak a nyilvános kivégzések, gyanús, ha nincs a férfinak szakálla és a nők mindössze 3 százaléka járt valaha iskolába - derül ki az Amnesty International jogvédő szervezet Pakisztán északnyugati részéről készített jelentéséből. A tálibok uralta környéken gyarmati időkből származó törvények uralkodnak, és a pakisztáni hadsereg se kíméli a szenvedő civileket.
Vágólapra másolva!

Közel 4 millió ember él tálib uralom alatt Pakisztán északnyugati, hegyvidéki részén, ahol abszolút nem tisztelik az emberi jogaikat - írja a brit Guardian az Amnesty International jogvédő szervezet jelentésére hivatkozva. A jelentést közel 300 ember megkérdezésével készítették, és kiviláglik belőle a környék barbársága: a milicisták szabadon gyilkolják le a nőket, segélymunkásokat és a szakáll nélküli férfiakat.

A pakisztáni katonák is erőszakosak a "Mintha a pokol szakadna rám" címet kapott jelentés szerint. Válogatás nélkül nyitnak tüzérségi tüzet a különböző területekre, és szintén végrehajtanak jogtalan kivégzéseket. "A Talibán képes rá, hogy az erőszak és félelem kombinációján keresztül erősítse ideológiáját. Eközben a hadsereg az ellenség meggyilkolására fókuszál, és nem polgárai megvédésére" - jelentette ki Sam Zarifi, a jelentés egyik szerzője.

Északnyugat-Pakisztánban tavaly legkevesebb 1300 civil halt meg a harcokban. A katonákat és milicistákat is beleszámolva 8500 halottról tud az Amnesty. A konfliktus során egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Az al-Kaida terrorhálózathoz közel álló Dzsalaluddin Hakkáni uralja a térség egy szeletét. A napokban egy itteni futballpályán nyilvánosan kivégeztek egy férfit, akit bátyjai megölésével vádoltak meg. A jelentés szerint az ilyen spontán igazságszolgáltatás is a tálib módszerekre emlékeztet.

Zarifi szerint a milicisták elleni harc mellett arra is figyelni kellene a kormánynak, hogy ne hagyja magukra az embereket. Ugyanis ez a térség a legelmaradottabb Pakisztánban, a nőknek mindössze 3 százaléka iskolázott. A térséget még mindig a határvidéki büntetőtörvények uralják, amelyek még a gyarmati időszakra nyúlnak vissza. Zarifi állítja.