Vésztervet készít a BP összeomlására a brit kormány

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság idején bajba jutott bankokhoz hasonlóan mentőövet dobhat a brit kormány a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófaért felelős BP olajvállalatnak - írta a brit Times című lap. A napilap szerint elképzelhető az is, hogy az olajkatasztrófa miatt feldarabolják vagy felvásárolják a vállalatot.
Vágólapra másolva!

Egyre valószínűbb, hogy a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa költségei miatt a brit BP olajipari vállalatot feldarabolják vagy az felvásárolják - írta a Times című brit napilap. A cég piaci értéke az áprilisi fúrótorony-robbanás óta kevesebb mint a felére apadt a londoni tőzsdén, kötelezettségei ugyanakkor elérik a 70 milliárd dollárt.

A Times egyik forrása szerint a brit kormány többek között olyan lehetőséget is vizsgál, hogy a BP-t a gazdasági válság idején bajba került bankokhoz hasonlóan mentenék meg az összeomlástól költségvetési tőkejuttatásokkal.

A BP szóvivője a Timesnak azt mondta: a vállalat ki fog lábalni a jelenlegi helyzetből, bár az "kétségtelen, hogy komoly változások lesznek a társaság és az olajipar egészének működési módjában". Az olajcég a héten közölte, hogy új részvények kibocsátása nélkül is képes fedezni az olajkatasztrófa költségeit, amelyek már meghaladják a 3 milliárd dollárt.

A BP sorsa kritikus jelentőségű a brit gazdaság számára. A cég csak Nagy-Britanniában több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 5,8 milliárd font - kétezer milliárd forint - adót fizetett be a brit kincstárnak. Emellett a társaság tulajdonában van a brit energiaellátó infrastruktúra jelentős része, köztük az északi-tengeri olaj- és földgázfúrótornyokat összekötő vezetékhálózat.

A Mexikói-öbölben április 20-án robbant föl a BP olajtársaság Deepwater Horizon nevű olajfúrótornya, amelyen 11 munkás vesztette életét. A torony alatti mélytengeri olajkútból azóta is ömlik az olaj a tengerbe, súlyos ökológiai katasztrófát okozva a Mexikói-öböl térségében.