Pokolgép robbant egy Fülöp-szigeteki repülőtéren

Vágólapra másolva!
Több mint húszan megsérültek csütörtökön egy Fülöp-szigeteki repülőterén, amikor pokolgép robbant egy Manilából érkező gép leszállása után. A sérültek közt van az egyik sziget kormányzója is. A robbantó a helyszínen meghalt. Az amerikai nagykövet pénteken utazott volna a merénylet helyszínére, de lemondta az útját.
Vágólapra másolva!

Pokolgép robbant csütörtökön a Fülöp-szigetek déli részén egy repülőtéren, aminek következtében két ember meghalt, és többen megsérültek - közölték helyi tisztviselők. A detonáció Zamboanga városában, nem sokkal egy Manilából érkező gép leszállása után történt, amikor az utasok éppen hagyták el a repülőteret. A huszonnégy sérült között van a Fülöp-szigetek egyik déli - az országban a szélsőséges iszlamizmus egyik melegágyának számító - szigetének kormányzója is.

A robbanóeszközt feltehetőleg egy olyan férfi hozta működésbe, aki még a helyszínen életét vesztette - mondta el Celso Lobregat, a város polgármestere. Egy másik ember a kórházban halt bele sérüléseibe. Harry Thomas amerikai nagykövet elítélte a történteket, és lemondta péntekre tervezett útját Zamboangába arra hivatkozva, hogy nem akar rendőri erőt elvonni a nyomozástól. Washington közölte, kész a segítségnyújtásra, amennyiben a helyi hatóságok igényt tartanak rá.

A hatóságok egyelőre nem jelezték, hogy van-e összefüggés a támadás és az amerikai nagykövet tervezett útja között. Korábban a város bevásárlóközpontjaiban, parkjaiban és katolikus templomaiban is történt már pokolgépes robbantás, elkövetésükkel pedig az al-Kaidához és a Jemaah Islamiah terrorista szervezethez kötődő iszlamista fegyveresek egy kis csoportját vádolták.