Megdorgálta Obama a szegényeket magukra hagyó világot

Vágólapra másolva!
Kritikus hangon szólt a szegénység felszámolásának kudarcáról tanácskozó ENSZ közgyűléséhez szerdai beszédében Barack Obama amerikai elnök. Obamai azt mondta, hogy a világ nem teljesített elég jól a szegénység leküzdésében, majd hozzátette, hogy ennek ellenére az USA csökkenti a szegények megsegítésére fordított segélyadományait.
Vágólapra másolva!

Jobban kell teljesítenie a nemzetközi közösségnek ahhoz, hogy elérje a szegénység felszámolása terén 2015-ig kitűzött célokat - közölte Barack Obama amerikai elnök a millenniumi célokkal foglalkozó New York-i ENSZ-konferencián, szerdán. Az elnök egyúttal bejelentette, megváltozik az Egyesült Államoknak a fejlesztési segélyekkel kapcsolatos stratégiája.

Obama azt mondta, hogy Washington a jövőben kevesebb pénzt költ majd a fejlődő országok megsegítésére, és inkább diplomáciai eszközökkel, kereskedelemmel, befektetési politikával és egyéb eszközökkel kívánja segíteni ezeket az országokat. Az amerikai kormány megköveteli majd, hogy az Egyesült Államok és az általa segélyezett országok számoljanak el a támogatással - tette hozzá.

A hétfőtől szerdáig tartó ENSZ-konferencián több fejlett ország jelezte, hogy többek között a gazdasági válság miatt nem szándékozik több pénzt költeni a 10 éve kitűzött célok megvalósítására. Bár a 2000-ben jóváhagyott 8 milleniumi cél teljesülésére nem sok remény van, az ENSZ gazdag országainak egy része inkább a jelenlegi támogatások hatékonyabb megoldását sürgetik az összegek növelése helyett (erről itt olvashat részletesen).

Új kampányt indít az ENSZ

Az ENSZ-közgyűlés szerdai ülésnapján közben világméretű kampány megindítását jelentette be Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, amelynek keretében kormányok, alapítványok, cégek és civil szervezetek öt év alatt több mint 40 milliárd dollárral segítenék az életveszélyben lévő anyák és gyermekek megmentését. A Globális Stratégia a Nők és Gyermekek Egészségéért elnevezésű program a tervek szerint 16 millió ember életét mentheti meg.

Az ENSZ-konferencián a világ vezetői áttekintik az ENSZ által tíz éve, egy 2000-es csúcson kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) megvalósítására tett erőfeszítések eredményeit. A mostani tervvel a célok leglassabban megvalósuló részének, az anya- és gyermekegészségügynek a fejlődését kívánják előmozdítani.

Az anya- és csecsemőhalandóság csökkentése mellett a fejlesztési célok között szerepelt a mélyszegénység felére csökkentése, az általános iskolai oktatás egyetemessé tétele, a HIV/AIDS járvány terjedésének megállítása és visszafordítása. A szerdán induló globális stratégia céljai között van - életek megmentése mellett - mintegy 33 millió nem kívánt terhesség megelőzése is 2015-ig, a program tervezett végéig.

ENSZ-tisztviselők közlése szerint az anyák és gyermekek egészségvédelmére felajánlott több mint 40 milliárdból 27 milliárd a kormányok által bejelentett új pénz, a többit már korábban, a globális stratégia tervének első, áprilisi nyilvánosságra hozatala óta ajánlották fel. Közel 8,6 milliárd dollár alacsony jövedelmű országokból érkezik - tették hozzá.