Hazaárulás gyanújával nyomoznak Romániában Tőkés László ellen

Vágólapra másolva!
A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség vizsgálódik Tőkés László EP-alelnök ellen Romániában, miután egy román politikus az államhatalom aláaknázásával vádolta meg. A vizsgálat Tőkés székely autónómiáról tett kijelentései miatt indult meg - írja közleményében a romániai magyar politikus, aki feljelentőjét hamis vád miatt szintén fel akarja jelenteni.
Vágólapra másolva!

Hazaárulás gyanújával vizsgálódik Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke ellen a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) - írta hétfői közleményében a romániai magyar politikus. Tőkés azután kapott tájékoztatást az ellene folyó nyomozásról, hogy októberben egy román lap cikket közölt róla. Az EP-alelnök közleménye szerint a DIICOT megerősítette: egy július 27-ei feljelentés alapján indítottak bűnvádi eljárást ellene.

Tőkés ellen Mircea Jorj, a román Szociáldemokrata Párt (SZDP) kolozsvári elnöke tett panaszt az EP-alelnök székely autonómiáról tett kijelentései miatt. A román politikus az államhatalom aláaknázásával és a román Alkotmány súlyos megsértésével vádolta meg Tőkést, miután az Székelyföld autonómiáját Koszovó példájával szemléltette (erről itt olvashat részletesen). A vád alapja az volt, hogy a Tőkés a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadásain arról beszélt, hogy "a székelyeknek az utcán kell kérniük a területi autonómiához való jogukat".

Tőkés szerint a DIICOT-nak eleve el kellett volna utasítania a feljelentést, mert a bűnvádi eljárás megindítása sérti a román alkotmány politikai pluralizmusról, gyülekezési szabadságról és egyesülési jogról szóló részeit is. A politikus közleményében emlékeztet, hogy a kritizált kijelentéseket Románia elnökének és Magyarország miniszterelnökének jelenlétében tette, és szavai egyáltalán nem ütköznek az alkotmányba.

"Hogyan fordulhat elő az, hogy a DIICOT ügyészei "nagyvonalúan" eltekintenek attól, hogy én (...) nem követtem el "hazaárulást", mivelhogy nem léptem kapcsolatba egyetlen idegen hatalommal vagy szervezettel sem annak céljából, hogy "az állam területi egységét, szuverenitását vagy függetlenségét csorbítsam", hogy "sohasem uszítottam az alkotmányos rend erőszakos és törvénytelen megváltoztatásáért, és nem esküdtem össze az állam biztonsága ellen?" - kérdezi közleményében Tőkés. Az EP alelnöke szerint az ellene indított eljárás sérti a becsületét, az emberi méltóságát, valamint a jó hírnévhez való jogát is, ezért hamis vád és rágalmazás miatt feljelentést tesz az őt megvádoló román politikus ellen.