Üzbegisztánban vádat emeltek egy filmrendezőnő ellen rágalmazás miatt, aki dokumentumfilmet forgatott a vaskézzel kormányzott közép-ázsiai országban dívó esküvői szokásokról.

Umida Ahmedovát akár három év börtönbüntetésre is ítéletik, amennyiben a bíróság bűnösnek találja - mondta el a rendezőnő. Az üzbég kormány által felkért szakértők megállapították, hogy a dokumentumfilm az üzbég nemzet becsületébe gázol. Ahmedova koholtnak nevezte a vádat.

A Szüzesség terhe című alkotás azokról a megpróbáltatásokról szól, amelyeken a fiatal nők mennek keresztül a többségében muzulmánok lakta országban a hagyományos esküvői szertartások alatt és után. A filmet soha nem játszották Üzbegisztánban, csak interneten tekinthető meg. A rendező szerint a szakértők bíráltak egy vidéken élő üzbégekről készült fotógyűjteményt is, mondván, hogy a külföldiek a felvételek alapján még azt gondolhatnák, Üzbegisztánban "középkori állapotok uralkodnak". Ahmedovát - elmondása szerint - a hatóságok kényszerítették, hogy írásban vállalja, nem hagyja el az országot.

Iszlam Karimov, az egykori kommunista vezetőből lett üzbég elnök vaskézzel irányítja országát. A kormányzat nem tűr meg politikai ellenzéket, másként gondolkodókat. Az üzbég hatóságok cenzúrázzák a sajtót, gátolják a nemkívánatosnak minősített internetes tartalmak megtekintését.

2006-ban hároméves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Dadahon Haszanov folkénekest, amiért dalt írt a kelet-üzbegisztáni Andizsánban 2005-ben kitört felkelés véres leveréséről. Emberjogi csoportok és szemtanúk szerint a hadsereg ott több száz, többségében fegyvertelen tüntetőt ölt meg. A hatóságok viszont azt állítják, hogy 187-en haltak meg, és hogy muzulmán radikálisok bujtottak fel az erőszakra.