Nyáron kérhet bocsánatot a zaklatások miatt a pápa

2010.04.29. 13:05

Egy bíboros szerint nyáron bocsánatot kérhet a pápa a pedofil papok áldozataitól. A vatikáni szóvivő nem erősítette meg a hírt.

Feltehetően bocsánatot kér a papi zaklatások miatt XVI. Benedek, amikor június közepén tetőpontjára ér a papság évének megünneplése - írja a New York Times William J. Levada bíborosra hivatkozva. Leava, aki a zaklatásos esetek kivizsgálására hivatott hittani kongregáció jelenlegi prefektusa, aki a pápának választott Joseph Ratzingert követte a poszton, a PBS amerikai tévétársaság egyik hírműsorában azt mondta, "nem lenne meglepve", ha a pápa bocsánatot kérne.

Federico Lombardini vatikáni szóvivő ugyanakkor közölte, korai lenne még erről beszélni, de szerinte nem valószínű, hogy a júniusi ünnepléseken központi helyet kapna a zaklatások ügye.

Az utóbbi hónapokban több európai országban robbant ki botrány abból, hogy katolikus papok molesztálták a rájuk bízott gyerekeket. Németországban és az Egyesült Államokban még XVI. Benedek pápa közvetlen felelősségét is felvetették, mondván, pápasága előtt tudott több pedofil papról, akikkel szemben nem kezdeményezett semmilyen eljárást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK