Észak-Korea szerint az Egyesült Államok azért teszi felelőssé őket a dél-koreai hajó márciusi elsüllyesztése miatt, mert meg akarja tartani az okinavai bázisát és hogy az Obama-kormány megtarthassa képviselőházi többségét az őszi választásokon.

Forrás: AFP
Az elsüllyedt hajó roncsa

Az Egyesült Államok azért teszi Észak-Koreát felelőssé a dél-koreai hadihajó elsüllyesztéséért, hogy megtarthassa támaszpontját Okinaván, és "kellemetlen" helyzetbe hozza Phenjan egyetlen jelentős szövetségesét, Kínát - közölte az észak-koreai külügyminisztérium a KCNA állami hírügynökség szerint.

Ezenkívül Phenjan szerint az Obama-adminisztráció arra próbálja felhasználni az incidenst, hogy megerősítse pozícióját a közelgő kongresszusi félidős választások előtt.

Pénteken az észak-koreai nemzetvédelmi bizottság pedig azt jelentette be, hogy Phenjan nem rendelkezik olyan típusú törpe tengeralattjáróval, amelyet a nemzetközi vizsgálat szerint az 1200 tonnás Cshonan korvett március végi elsüllyesztéséhez használtak. Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il által irányított bizottság ritkaságszámba menő sajtótájékoztatót tartott, amelyet közvetített az állami televízió.

Pak Rim Szu tábornok, a nemzetvédelmi bizottság politikai részlegének vezetője leszögezte: Észak-Koreának nincs olyan 130 tonnás, Salmon-osztályú tengeralattjárója, amely a szöuli vizsgálat szerint torpedójával elsüllyesztette a dél-koreai hadihajót a Sárga-tengeren. "Nincs semmi ehhez hasonlónk" - állította a tábornok a tájékoztatón.

A dél-koreai vizsgálat szerint egy Salmon-osztályú törpe tengeralattjáró hatolt be a nemzetközi vizekről a dél-koreai felségvizekre, és lőtt ki torpedót a korvettre március 26-án.

Az észak-koreai tábornok elutasította azokat a vádakat is, hogy a torpedó maradványain talált jelzések megegyeznének az eladásra szánt észak-koreai torpedókat bemutató brosúrákban szerepelő adatokkal. Egy ezredes, aki részt vett a nemzetvédelmi bizottság tájékoztatóján azt mondta, "manipulálták" azt a torpedó egyik darabján talált "1-es" sorozatszámot, amelyre Szöul hivatkozik.

A dél-koreai hajó márciusi elsüllyesztése pattanásig feszültté tette a két Korea közti viszonyt. Kedden Észak-Korea bejelentette, hogy minden kapcsolatot megszakít déli szomszédjával, illetve a szimbolikus erővel bíró keszongi ipari parkból kiutasítja a déli dolgozókat.

Korábban, de ugyancsak kedden azt is bejelentették, hogy harckészültségbe helyezik az észak-koreai hadsereget. A hírügynökségi jelentések szerint erről hangosbemondón tájékoztatták a lakosságot.