Svájc 1,5 milliót fizetett a Líbiában fogva tartott üzletemberért

Vágólapra másolva!
Másfél millió frankot utalt át egy német bankszámlára Svájc, hogy Max Göldi svájci üzletember kiszabadulhasson líbiai börtönéből. A két évig fogvatartott üzletembert hétfőn engedték el.
Vágólapra másolva!

Svájc másfél millió frankot - 300 millió forint - utalt át egy német bankszámlára, hogy állampolgára, Max Göldi kiszabadulhasson líbiai börtönéből - erősítette meg a berni külügyminisztérium szerdán az RSR svájci rádió információját.

Az összeg Tripoli kártalanítását szolgálja arra az esetre, ha nem találnák meg azokat a személyeket, akik felelősek a Hannibal Kadhafi - Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia - rendőrségi fotóinak eljuttatásáért a Tribune de Geneve című laphoz. Egy genfi bíróság korábban kimondta, hogy a képek - amelyek riadtan,kócosan ábrázolták Kadhafit - személyiségi jogokat sértettek, és ezért kártérítést ítéltek meg a líbiai elnök fiának, amit Hannibal Kadhafi nem fogadott el.

Göldi volt az utolsó áldozata a Líbia és Svájc közti konfliktusnak, amely Hannibal Kadhafi két évvel ezelőtti őrizetbe vételével kezdődött. A líbiai vezető fiát és feleségét azzal a gyanúval fogták le egy svájci szállodában, hogy bántalmazták a hotel több alkalmazottját. Ők tagadták ezt.

Göldivel együtt Líbiában bíróság elé állították a tunéziai származású svájci üzletembert, Rachid Hamdanit is, többek között a vízumszabályok megsértésével vádolták őket. Hamdanit később elengedték, de Göldit februárban négy hónapos szabadságvesztésre ítélték, amelyet néhány nap híján le is töltött, mielőtt kiengedték volna börtönéből, és hazautazhatott volna hazájába.