Elfogták a lapító jamaicai drogbárót

Vágólapra másolva!
Egy úti ellenőrzőpontnál tartóztatta le a jamaicai rendőrség a május óta nagy erőkkel üldözött helyi drogbárót, Christopher "Dudus" Coke-ot, aki miatt több mint hetven halálos áldozattal járó fegyveres összecsapások voltak Kingstonban májusban. A férfit várhatóan kiadják az Egyesült Államoknak.  
Vágólapra másolva!

Hosszú hajtóvadászat után a jamaicai rendőrség azt állítja: Kingston külvárosában elfogták a karibi ország hírhedt drogbáróját, a 42 éves Christopher Coke-ot, akit Dudusként ismernek a helyiek - írja a BBC. A rendőrség azt közölte, hogy egy úti ellenőrzőpontnál tartóztatták fel Coke-ot, akinek a társaságában volt egy lelkipásztor, aki azt állította: Coke épp az amerikai nagykövetségre tartott, hogy feladja magát.

A rendőrség még május végén indított hajtóvadászatot Kingston nyomornegyednek számító nyugati részében Christopher "Dudus" Coke elfogására. Az Egyesült Államok akarja bíróság elé állítani őt drog- és fegyverüzletei miatt. A jamaicai rendőrség azonban sokáig nem tudta kideríteni, hol lehet Coke, mivel a helyiek lojálisak voltak a Robin Hood-szerű patrónusuknak tartott drogbáró iránt. Az elfogására tett kísérletek több napon át tartó fegyveres harcokba torkolltak Kingston nyomornegyedében, a harcokban több mint hetvenen életüket vesztették.

Owen Ellington jamaicai rendőrparancsnok azt mondta: Coke-ot elfogása után biztonságos helyre szállították, és a jogi eljárás azonnal megkezdődik ellene. A rendőrparancsnok hozzátette, hogy a rendőrség továbbra is fenntartja a magas készültségi fokozatot, és felszólította Coke családját, barátait és szimpatizánsait, hogy maradjanak nyugodtak.

Ellington megjegyezte azt is, hogy a rendőrség szeretné meghallgatni Al Miller tiszteletest, evangélikus egyházi vezetőt, aki elfogásakor a drogbáróval volt. A tiszteletes az előző hónapban közvetített Coke és a hatóságok között, és közreműködött Coke fivérének, Leighton Coke-nak június eleji elfogásában is.