Nekirontott a romákat kitoloncoló franciáknak egy uniós biztos

Vágólapra másolva!
Eljárást indítana Franciaország ellen az unió igazságügyi biztosa, amiért szerinte diszkriminatív módon utasított ki romákat. Az Európai Bizottság két héten belül dönthet arról, hogy az Európai Bíróság elé viszi-e az ügyet. A francia kormány továbbra is tagadja, hogy kifejezetten a romák ellen irányult volna az illegális telepek felszámolása.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Viviane Reding a bizottság jogi fellépését sürgette a romák franciaországi kitoloncolása ellen - írja a BBC. A biztos szégyennek nevezte, hogy Franciaország nyár óta mintegy 1000 romát toloncolt haza Romániába és Bulgáriába, és kötelességszegési eljárás megindítását indítványozza a tagállam ellen, amiért szerinte etnikai alapon tett különbséget, és megsértette a szabad mozgásról szóló uniós irányelvet.

Keddi sajtótájékoztatóján Reding bejelentette: az Európai Bizottság két héten belül dönt arról, hogy megindítja-e a kötelességszegési eljárást, amelyet ezt követően a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság folytatna le. A biztos úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy indítványozni kell a franciák elleni eljárást.

A BBC szokatlannak nevezte, hogy egy biztos ilyen kemény hangnemben dorgálja meg az egyik legerősebb tagállamot.

Franciaországot meglepte Reding bírálata - így reagált a keddi bejelentésre a francia kormány, amely továbbra is tagadta, hogy a kitoloncolások diszkriminatív módon, etnikai alapon történtek volna. A Nicolas Sarkozy elnök nevéhez kötődő belügyi intézkedéscsomagot azzal indokolták, hogy felszámolt telepek a bűnözés melegágyai, ahol gyakori a prostitúció és a gyerekek kizsákmányolása (erről részletesen itt olvashat).

Hétfőn viszont kiszivárgott egy augusztus elejéről keltezett hivatalos levél, amelyben a francia belügyminisztérium a régiók rendőri vezetőit arra figyelmeztette, hogy elsősorban a romák táborai ellen kell fellépni. "Háromszáz tábort, illetve illegális telepet kell felszámolni három hónap alatt, elsősorban a romatelepeket" - olvasható a levélben.