Nekirontott a romákat kitoloncoló franciáknak egy uniós biztos

2010.09.14. 15:50

Eljárást indítana Franciaország ellen az unió igazságügyi biztosa, amiért szerinte diszkriminatív módon utasított ki romákat. Az Európai Bizottság két héten belül dönthet arról, hogy az Európai Bíróság elé viszi-e az ügyet. A francia kormány továbbra is tagadja, hogy kifejezetten a romák ellen irányult volna az illegális telepek felszámolása.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Viviane Reding a bizottság jogi fellépését sürgette a romák franciaországi kitoloncolása ellen - írja a BBC. A biztos szégyennek nevezte, hogy Franciaország nyár óta mintegy 1000 romát toloncolt haza Romániába és Bulgáriába, és kötelességszegési eljárás megindítását indítványozza a tagállam ellen, amiért szerinte etnikai alapon tett különbséget, és megsértette a szabad mozgásról szóló uniós irányelvet.

Keddi sajtótájékoztatóján Reding bejelentette: az Európai Bizottság két héten belül dönt arról, hogy megindítja-e a kötelességszegési eljárást, amelyet ezt követően a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság folytatna le. A biztos úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy indítványozni kell a franciák elleni eljárást.

A BBC szokatlannak nevezte, hogy egy biztos ilyen kemény hangnemben dorgálja meg az egyik legerősebb tagállamot.

Franciaországot meglepte Reding bírálata - így reagált a keddi bejelentésre a francia kormány, amely továbbra is tagadta, hogy a kitoloncolások diszkriminatív módon, etnikai alapon történtek volna. A Nicolas Sarkozy elnök nevéhez kötődő belügyi intézkedéscsomagot azzal indokolták, hogy felszámolt telepek a bűnözés melegágyai, ahol gyakori a prostitúció és a gyerekek kizsákmányolása (erről részletesen itt olvashat).

Hétfőn viszont kiszivárgott egy augusztus elejéről keltezett hivatalos levél, amelyben a francia belügyminisztérium a régiók rendőri vezetőit arra figyelmeztette, hogy elsősorban a romák táborai ellen kell fellépni. "Háromszáz tábort, illetve illegális telepet kell felszámolni három hónap alatt, elsősorban a romatelepeket" - olvasható a levélben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK