Fogy a levegő Obama körül

Vágólapra másolva!
Szétszéledt a gazdasági stábja, megtagadják a párttársai, és akad olyan egykori híve, aki már belefáradt abba, hogy védelmébe vegye őt. Nehéz időket él Barack Obama amerikai elnök, de most már láthatóan mindent egy lapra, a gazdaság felpörgetésére tett fel, és volt már olyan elődje, akinek sikerült talpra állnia hasonlóan katasztrofálisnak tűnő helyzetből.
Vágólapra másolva!

"Őszintén szólva belefáradtam. Belefáradtam abba, hogy védjem magát, védjem a kormányzatát" - fakadt ki Velma Hart az amerikai elnök, Barack Obama hét elején tartott lakossági fórumán. A középkorú asszony azóta kisebb médiasztár lett, sorban születtek róla a cikkek, gyakorlatilag ő lett a 2008-ban még lelkes, de mára megkeseredett Obama-szavazók szimbóluma. "Azt mondták, hogy egy olyan emberre szavaztam, aki érdemi módon fogja megváltoztatni a dolgokat a középosztály számára, és én csak várok, uram, várok" - mondta a türelmetlenül a nő, mire az elnök igyekezett megnyugtatni őt és a közönségnek a többi, szintén a gazdasági problémák miatt aggódó tagját, hogy átérzi a gondjaikat, és dolgozik azok megoldásán.

A lakossági fórum hangulata mellett azonban a felmérések is azt mutatják, hogy az emberek csalódottak, és nem elégedettek az elnök tevékenységével. Sőt, már saját párttársai, a demokraták is zúgolódnak. Novemberben törvényhozási választások lesznek, és egyes demokrata jelöltek igyekeznek minél nagyobb távolságot tartani Obamától.

Megtagadják az egykori bálványukat

Glenn Nye virginiai kongresszusi képviselőt például két évvel ezelőtt Obama sikere röpítette a hivatalába, de most, mikor az újraválasztásáért küzd, kampányanyagában már se a demokrata szó, se Obama neve nem szerepel. Nye televíziós reklámjaiban és kampányrendezvényein is azzal próbál támogatókat szerezni, hogy az egészségügyi reform ellen szavazott. A reform Obama egyik legnagyobb kampányígérete volt, a csomag több tízmillió amerikaira terjesztette ki a betegbiztosítást. A demokraták ötven éve szorgalmazták az átalakítást, de most sokan - és nemcsak a rivális republikánusok - tartanak attól, hogy a gazdasági válság kellős közepén nem engedhet meg magának az Egyesült Államok egy ennyire költséges programot.

"Nem szavaztam meg, mert nem ez volt a helyes szabályozás, és aggasztottak a költségei" - mondta Nye nyugdíjasokból álló közönsége előtt egy hagyományosan republikánusszavazó városban, Virginia Beachen, ahol a rendezvény után egy idős nő a brit Telegraph riporterének azt mondta: talán rá is szavaz, mert republikánus jelöltnek hitte Nye-t.

Frank Kratovil marylandi demokrata képviselő is nem szavazatait emlegeti a hirdetéseiben. "Láttam a magas számlát, és nemet mondtam. Nemet a költségvetésre, a bankok megsegítésére és az egészségügyi reformra". Russ Feingold wisconsini szenátor honlapján azt hirdeti magáról: "lojálisabb Wisconsinhoz mint az elnökökhöz".

Zúgolódó üzletemberek

Soha nem volt még olyan alacsony a belpolitikai ügyek megfelelő kezelésébe vetett bizalom, mint most - mutatta ki a Gallup éves felmérése. Mindössze az amerikaiak 46 százaléka bízik abban, hogy a kormány jól kezeli a belpolitikát, miközben a külpolitikát illetően 56 százalékos a bizalmi ráta. A külpolitika megítélése annak ellenére jobb a belpolitikáénál, hogy az Egyesült Államok épp egy véres háború tizedik évében tart, és a kormány úgy döntött, még több katonát küld Afganisztánba. A Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin egyik bloggerének elemzése szerint a külpolitika viszonylagosan jó megítélése mögött valószínűleg nem a teljesítmény áll, hanem inkább az, hogy az emberek nem figyelnek oda rá annyira, mint a belföldi ügyekre.

Obama az amerikai üzleti körökben különösen népszerűtlen. Egy Bloomberg által készített felmérés szerint az amerikai befektetők háromnegyede gondolja úgy, hogy az elnök az üzleti szféra ellensége. Az Economist csütörtökön azt írta: már számolni sem győzik azokat a vezérigazgatókat (közöttük sok demokratával), akik háttérbeszélgetéseken, négyszemközt arra panaszkodnak, hogy az elnök nem érti az iparágukat, súgógéppel tárgyal velük. Szerintük Obamát nem érdekli a véleményük arról, milyen adóváltoztatással lehetne őket több munkavállaló alkalmazására rávenni. Az Economist szerint a befektetési hajlandóságot rontó szabályozási bizonytalanság mellett az is zavarja ezeket a vezérigazgatókat, hogy a Fehér Házban most kevesebb az üzleti szakember, mint az előző kormány idején volt.

A csapat szétesett

Obama gazdasági stábja egyébként épp szétszéledőben van. A Fehér Ház kedden jelentette be, hogy év végén távozik posztjáról Lawrence H. Summers, az elnök gazdasági tanácsadói csapatának vezetője, visszamegy tanítani a Harvard egyetemre. A csapat szétrobbanását még július végén indította el a költségvetésért felelős Peter Orszag, őt szeptemberben követte a gazdasági előrejelzésekkel foglalkozó Christina D. Romer. Obama négy, 2009-ben kinevezett gazdaságpolitikai kulcsemberéből már csak a pénzügyminiszter, Timothy Geithner marad a helyén.

Orszagra azóta meg is haragudtak a Fehér Házban, a New York Timesban megjelent cikkében vitába szállt Obamával az adók kérdésében. Idén veszti hatályát az előző elnök, George Bush által bevezetett adócsökkentés, és míg Obama ennek megújítását nem akarja kiterjeszteni a leggazdagabb rétegekre, addig Orszag szerint akár ezt is érdemes lenne megfontolni. A Fehér Ház ezt vitatta, és az egykori kollégák haragját jelzi, hogy egyikük sem megy el Orszag most hétvégén tartandó esküvőjére.

A politikailag katasztrofálisnak tűnő helyzet ellenére azonban a korábbi tapasztalatok alapján nincs minden veszve Obama számára. Sok elemző von párhuzamot az 1994-gyel, amikor az akkori elnök, Bill Clinton is népszerűtlen volt, és pártja csúfos vereséget szenvedett a törvényhozási választáson. Clintonnak azonban sikerült felállnia a padlóról, és két évvel később simán nyerte az elnökválasztást. Valószínű, hogy a novemberi választás után Obama is átalakítja stábját, az pedig már most látszik, hogy gyakorlatilag mindent egyetlen célnak, a munkahelyteremtésnek, a gazdasági problémák megoldásának szentel alá.