Több millió állástalant hagy hátra a szétszéledt Obama-csapat

Vágólapra másolva!
Magas munkanélküliség és soha nem látott állami deficit az egyik oldalon, a gazdasági növekedés lassú beindulása a másik oldalon - nagyjából így foglalhatóak össze annak a gazdaságpolitikának a következményei, aminek egyik fő kidolgozója, Larry Summers kedden jelentette be, hogy távozik a Fehér Házból.
Vágólapra másolva!

A recesszió a gazdaságélénkítő csomagok hatására véget ért, de a munkanélküliség és az évtizedek óta nem látott költségvetési deficit hosszabb távon is komoly kihívást jelent az amerikai gazdaság számára - áll az OECD elemzésében, amely egy nappal azelőtt jelent meg Párizsban, hogy a washingtoni Fehér Ház bejelentette: jövőre már nem az elnöknek dolgozik Lawrence H. Summers, a gazdasági tanácsadói testület vezetője, az utóbbi szűk két év élénkítő gazdaságpolitikájának ikonikus alakja.

A gazdasági stáb szétszéledése nem most kezdődött: Obama négy, 2009-ben kinevezett gazdaságpolitikai kulcsemberéből már csak a pénzügyminiszter, Timothy Geithner van a helyén, a költségvetésért felelős Peter Orszag még nyáron hagyta ott posztját, és szeptemberben így döntött a gazdasági előrejelzésekkel foglalkozó Christina D. Romer is.

Kritikus hiány, sok állástalan

Az OECD jelentése jól összefoglalja a Summers-féle gazdaságpolitikával kapcsolatos kritikákat. A gazdaságélénkítés apostolának tartott harvardi professzor azt valóban elérte, hogy ne folytatódjon a visszaesés, és ha lassan is, de beinduljon a növekedés, de ezt csak úgy sikerült biztosítania, hogy a washingtoni költségvetés a második világháború óta nem látott mértékben túlköltekezett - miközben a munkanélküliség az egekbe emelkedett.

Az előrejelzések szerint az amerikai büdzsé hiánya meg fogja közelíteni az 1500 milliárd dollárt, ami a bruttó hazai termék (GDP) mintegy tizede, és bár a recesszió már tavaly nyáron véget ért az Egyesült Államokban, ez a mindennapi életet leginkább befolyásoló makrogazdasági mutatón, a munkanélküliségi rátán nem látszik. Az OECD szerint 2013 előtt nincs is esély arra, hogy a válság előtti szintre térjen vissza a munkanélküliség a világ vezető gazdaságában, márpedig jelenleg csaknem minden tizedik amerikai munkakereső állás nélkül van - szemben a válság előtti időszak jóval 5 százalék alatti értékeivel.

"Számomra véget ért az amerikai álom?"

Az amerikai recesszió hivatalosan 2007 decemberében kezdődött és 2009 júniusban fejeződött be, ezalatt elveszett 7,6 millió amerikai állás, több mint 4 százalékkal csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye, az amerikaiak pedig a részvények és az ingatlanok áresése miatt elvesztették vagyonuk több mint ötödét. Az általános elkeseredettséget jól mutatja, hogy a CNBC showműsorában egy 30 éves, diákhitelét törleszteni képtelen egykori jogászhallgat azt a kérdést tette fel Obama elnöknek. "Számomra véget ért az amerikai álom?"

"A gazdaságélénkítések hatására az amerikai gazdaság elkezdett növekedni, de a kilábalás lassabb lesz a korábban vártnál, mégpedig a hitelkínálat visszafogása és a háztartások vagyonának apadása miatt" - vélik az OECD elemzői, akik szerint az idén és jövére is 2,6 százalékos növekedésre lehet számítani az Egyesült Államokban, szemben az előző prognózisokban szereplő több mint 3 százalékkal.

Angel Gurría, az OECD főtitkára azt hangsúlyozta, hogy nem számítanak újabb recessziós időszakra, de azt is hozzátette: akkora felívelésre sem, ami érezhetően csökkentené a munkanélküliséget. Az amerikai munkanélküliség gyakorlatilag két és fél éve emelkedik, és az OECD szerint az idei évben átlagosan 9,7 százalékos rátával lehet számolni, jövőre pedig 9 százalékossal. Több mint 6 millió olyan amerikai munkanélküli van, akiknek több mint 27 hete nincs munkája - azaz jelentős a tartósan munkanélküliek, így az elhelyezkedéssel még nagyobb gondban levők tábora is. Nem véletlen az sem, hogy az amerikai szenátusban a múlt héten elfogadott újabb gazdaságélénkítő javaslat már nem a nagyvállalatokra, hanem a kisvállalkozásokra és a munkahelyteremtésre fordítja figyelmét, a cél pedig 500 ezer új munkahely létrehozása (erről itt olvashat részletesen).

Forrás: AFP
Barack Obama és Lawrence Summers - napi kapcsolatban voltak

Menedzserek is a listán

Summers utódjáról hivatalosan egyelőre semmit sem tudni, a Reuters szerint az egyik fő esélyes Laura Tyson, a Clinton-kormány egyik tanácsadója, de szóba jöhet Joe Biden alelnök gazdasági szakértője, Jared Bernstein is. Vannak olyan találgatások is, miszerint Obama a kinevezéssel gesztust tesz az üzleti világ és a Wall Street felé, és egy nagyvállalati múlttal rendelkező menedzsert visz a Fehér Házba - állítólag így merült fel Richard Parsons, a Citigroup elnökének neve, aki jó kapcsolatokat ápol az elnök közvetlen környezetével.

A Reuters szerint a potenciális jelöltek között van két további menedzser is, mégpedig Diana Farrell, aki a McKinsey & Company elemzőjeként és a Goldman Sachs befektetési bank bankáraként is dolgozott, illetve Ann Fudge, a Young & Rubicam Brands első embere.

Menedzser egyelőre valóban nem dolgozik Obama stábjában (Romert Austan Goolsbee váltotta, Orszagot pedig Jack Lew - mind a ketten közigazgatási múlttal rendelkeznek), a kinevezés ellenzői szerint azonban nem Summers egykori állása, vagyis a gazdasági tanácsadói testület vezetői posztja a legalkalmasabb a vállalati szemlélet meghonosítására - ezt a posztot ugyanis tradicionálisan szakértők és egyetemi professzorok töltik be, és a munka jellege is inkább elméleti tudást tételez fel.

A republikánusoknak áll a zászló

Nem így gondolják Obama fő politikai riválisai, akik épp a megfelelő gyakorlati tapasztalatok hiánya miatt támadták az utóbbi hetekben az elnök gazdasági csapatának tagjait, így többek között Summerst. John A. Boehner, republikánus képviselő már korábban azt mondta, hogy mind Summersnek, mind pedig Geithnernek le kellene mondania - Summers távozásának bejelentésére ezt követően került sor.

Summers azt mondta, már régen eldöntötte, hogy visszamegy tanítani a Harvard egyetemre, az időzítést pedig az magyarázza, hogy ha nem tér vissza jövő év elejéig, akkor elveszíti professzori állását a tekintélyes intézményben. Bár ez a hivatalos kommünikékben nem szerepel, de a váltásban emellett annak is szerepe lehetett, hogy a gazdaság gondjai miatt Obama sokat veszített a támogatottságából, novemberben pedig törvényhozási választásokat tartanak az Egyesült Államokban - márpedig az előrejelzések szerint a republikánusok komoly előretörése várható.