Kigyulladt az isztambuli főpályaudvar

Vágólapra másolva!
Leégett Isztambul fő pályaudvarának tetőszerkezete vasárnap - közölték a helyi hatóságok. A 102 éves műemlék épület felújítás alatt állt, és a munkálatok során csaphattak fel a lángok. A tűzben senki nem sérült meg, de az épület súlyos károkat szenvedett.
Vágólapra másolva!

Kigyulladt Törökországban az isztambuli Haydarpasa pályaudvar tetőszerkezete, amely hatalmas lánggal égett vasárnap. A tűz elpusztította a XX. század elején emelt, 102 éves műemlék épület csaknem teljes tetőzetét és negyedik emeleti részét - közölte Selami Öztürk, Isztambul Kadiköy negyedének polgármestere. Hüseyin Avni Mutlu, Isztambul kormányzója azt mondta, hogy a tüzet sikerült megfékezni, és emberéletben nem esett kár, de, mint mondta, "szomorú, hogy egy ilyen történelmi épület súlyos károkat szenvedett".

A pályaudvar a török nagyváros fő vasútállomása, amely a tűz kitörésekor felújítás alatt állt. Az NTV török magántelevízió szerint a tűz hegesztési munkálatok közben vagy elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett, de a török hatóságok szerint még nem lehet bizonyossággal megmondani, hogy mi okozhatta.

A Haydarpasa pályaudvart német mérnökök építették 1908-ban a Boszporusz ázsiai oldalán, közvetlenül a tengerparton. A Német Birodalom becsvágyó Berlin-Bagdad vasúti projektjének része volt, mely célul tűzte ki a térség feletti ellenőrzés és befolyás megszerzését. Az épületben belül márványlépcsők, kívül homokkőből készült dekoratív homlokzat díszíti. Az épületet a tengerfenéken álló cölöpök százai tartják, mint Velence palotáit. A Haydarpasa Törökország és az egész Közel-Kelet legforgalmasabb pályaudvara, egyben Kelet-Európa egyik fő vasúti csomópontja.

Forrás: MTI