Felmondott több ezer cseh orvos, mert keveset keresett

Vágólapra másolva!
Eddig több mint 3 ezer cseh orvos hagyta ott a kórházi állását az alacsony bérek miatt. Vysocina régióban a doktorok 80 százaléka vette le a fehér köpenyt.
Vágólapra másolva!

Felmondott több ezer orvos Csehországban. A felmondások a 200 cseh kórházból 78-at érintenek. Eddig 3513-an közölték távozási szándékukat a mintegy 16 ezer kórházi orvos közül. A tömeges felmondások oka az alacsony bér. Egy szakszervezet Köszönjük, távozunk szlogennel hirdetett akciót, ehhez csatlakoztak az orvosok. Azt szeretnék elérni, hogy az átlagfizetésük a mindenkori országos átlagbér másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

Az orvosok felmondási ideje két hónap múlva telik le, azaz március elsejétől nem dolgoznának. Ha addig nem gondolják meg magukat, akkor több körzetben súlyos gondok jelentkezhetnek az egészségügyi ellátásban. Vysocina régióban plédául a kórházi orvosok 80 százaléka mondott fel.

A cseh egészségügyi miniszter, Leos Heger arra kérte az orvosokat, hogy adjanak egy kis időt az egészségügyi reform beindításához, ami plusz forrásokat biztosít majd. A tárcavezető egyébként 700 orvos távozásával számol. A távozni akaró cseh orvosok nagy része egyébként külföldre menne dolgozni vagy magánpraxist nyitna.