Egységkormányban gondolkodik a Fatah és a Hamász

Vágólapra másolva!
A jövő héten írásba foglalhatják azt az elvi megállapodást, amelyet a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek kötöttek szerdán. A megállapodás szerint a két eddig rivalizáló szervezet egységkormányt alakítana a közelgő választás után. Izrael közölte, hogy a Fatah nem köthet békét egyszerre a Hamásszal és velük.
Vágólapra másolva!

Elvi megállapodást kötött a két rivális palesztin szervezet a Fatah és Hamász, amely többéves megosztottság végét jelentheti - írta a New York Times.

Az egymással eddig ellenséges mérsékeltebb Fatah és a radikálisabb Hamász arról állapodott meg az utóbbi szervezet szóvivője szerint, hogy egy egységkormányt hoznak létre a következdő választások után. A szóvivő szerint ez egy elvi megállapodás, amelyet a jövő héten egy írásba foglalt megállapodás követhet.

A megállapodás bejelentése előtt az izraeli miniszterelnök azonban figyelmeztette a palesztinokat, azon belül is a palesztin önkormányzat, a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt (aki a Fatah vezetője egyben) az izraeliek által terroristának tartott Hamász miatt.

"A Palesztin Hatóságnak választania kell az Izraellel kötött béke és a Hamásszal kötött béke között" - mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Hozzátette, hogy "a mindkét oldallal kötött béke lehetetlen, mert a Hamász célja Izrael elpusztítása, és ezt nyíltan vallják".