Feketére festette a szakállát Oszama bin Laden, hogy fiatalabbnak tűnjön

Oszama bin Laden, rejtekhely, Abbottabad, al Kaida,
Vágólapra másolva!
Öt videót hozott nyilvánosságra a hétfő hajnalban megölt Oszama bin Laden terroristavezérről az amerikai kormányzat. A felvételeken többször látni, ahogy Bin Laden videóüzenetre készül, sokszor bakizik is, de a leginkább azon aggódott, hogy fiatalabbnak tűnjön, ezért feketére festette a szakállát. A DNS-tesztek pedig igazolják, hogy valóban az al-Kaida vezérét ölték meg az amerikai haditengerészet elitegységének katonái.
Vágólapra másolva!

Az Obama-kormányzat öt videót hozott nyilvánosságra Oszama bin Laden pakisztáni bujkálásáról - írja a New York Times című amerikai lap. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik magas rangú illetékese elmondta, hogy a videókon többek között az látható, ahogy az al-Kaida terrorszervezet alapítója fenyegeti az Egyesült Államokat, elítéli a kapitalizmust, de az is látszik, ahogyan Bin Laden a róla szóló televíziós híradásokat nézi.

A videókat hang nélkül tették közzé, hogy ne népszerűsítsék a terrorista üzeneteket. Az amerikai tisztviselő szerint a most nyilvánosságra hozott videókból álló anyag az eddigi legnagyobb, amelyet a terroristavezérről valaha is közöltek. A neve elhallgatását kérő hírszerzési illetékes, aki szombaton rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Pentagonban, igyekezett hangsúlyozni az al-Kaida-vezér gyenge pontjait. Elmondta, hogy az 54 éves korában megölt Bin Laden feketére festette ősz szakállát, mielőtt videóra rögzítették üzeneteit. A tisztviselő szerint ez is Bin Laden hiúságára utal, de legalábbis arra, hogy mindig fiatalabbnak akart tűnni a követői között szétosztott felvételeken. "Nagyon komolyan vette, és erősen elkötelezett volt az al-Kaida propagandaműveletei mellett - mondta a hírszerzési tisztviselő. "Féltve őrizte az imázsát" - tette hozzá.

Az egyik legtanulságosabb videón azt látni, hogy Bin Laden betakarózva ül a földön egy kis szobában, és nézi a róla megjelent tévés híradásokat. A felvételen úgy látni, hogy a volt terroristavezér kapcsolgat a csatornák között, ami bizonyítja, hogy az egyik épület falain belül egy parabola antenna is fel volt szerelve. Azt egyelőre nem tudták azonosítani, hogy a videó pontosan mikor készült, de az egyébként itt ősz szakállú Bin Laden tévéjének képernyőjén futó kockák Barack Obamát mutatták, ezért feltehetően valamikor 2009 januárja után készülhetett, miután az elnököt beiktatták a hivatalába.

Két videón a híveinek szánt üzenetet rögzítették. Az egyiken Bin Laden bakizott, ezért többször is újra kellett kezdenie a szöveget, a másik felvételt pedig azért kellett újra rögzíteni, mert a terroristavezér elfelejtett végszót mondani. A tisztviselő szerint Bin Laden többször aggódott a megjelenése miatt, ami azt jelentheti, hogy élénken foglakozott azzal, hogy milyen képet fessen magáról a hívei körében, és mélyen elmerült az al-Kaida propagandájának erősítésében. Ez élesen ellenkezik azokkal a korábbi teóriákkal, amelyek szerint Bin Laden lényegtelen szereplője volt az al-Kaidának. Megismételve a CIA múlt heti jelentését, a hírszerzési tisztviselő elmondta, hogy Bin Laden és abbotábádi környezete volt az al-Kaida parancsnoki és irányító központja. Itt a terroristavezér nemcsak kitalálta és megtervezte a támadásokat, hanem mélyen benne volt azok irányításában is.


A CIA magas rangú tisztviselője azt is közölte, hogy DNS-tesztek és a holttesten végzett más vizsgálatok alapján teljesen biztos, hogy Oszama bin Ladent ölték meg az amerikai kommandósok hétfő hajnalban. A CIA szakértői összehasonlították a Bin Ladenről életében és holtában készített fényképfelvételeket, valamint DNS-mintáját összevetették "egy teljes profillal, amelyet nagy és kiterjedt családjára alapozva készítettek". Az elemzés alapján a DNS-minta minden kétséget kizáróan Oszama bin Ladené, a tévedés lehetősége "megközelítőleg egy a tizenegyezer-nyolcszáz billióhoz" - mondta az illetékes.